aA
Penktadienį Rusijos valstybės dūmai priėmus įstatymą, kurio pagrindu specialiosioms tarnyboms grąžinamos absoliučios teisės, į Rusiją sugrįžo pačių niūriausių sovietų režimo laikų šmėkla, rašoma Italijos dienraštyje „La Repubblica“.
Ieškoma KGB pėdsakų - karikatūra
Ieškoma KGB pėdsakų - karikatūra
© DELFI

Nuo šiol specialiosios tarnybos agentai galės tiesiogiai įsakinėti piliečiams, didinti baudas, priimti sprendimus be jokių paaiškinimų ir neperduodami bylos teismui suimti piliečius iki 15 parų laikotarpiui. Visa tai bus daroma dėl vadinamojo „nacionalinio saugumo“, dėl kurio Rusija rizikuoja įtvirtinti savo kaip policinės valstybės įvaizdį.

Protestai ir žmogaus teises ginančių judėjimų šūkiai nebuvo išgirsti.

Paskutinė viltis žlugo Jekaterinburge, per spaudos konferenciją, kuri vyko pasibaigus Angelos Merkel ir Dmitrijaus Medvedevo susitikimui.

Į vokiečių žurnalisto klausimą Rusijos prezidentas nedelsdamas atsakė:

„Nelabai norėčiau dabar komentuoti mūsų vykdomų įstatymų pakeitimų, tačiau jei jūs apie tai prakalbote, visų pirma norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad tai mūsų vidaus įstatymai, o ne tarptautinis aktas. Be to, kiekviena šalis turi teisę tobulinti savo įstatymus, įskaitant ir tuos, kurie yra susiję su specialiosiomis tarnybomis.“

Šis atsakymas apstulbino daugumą susirinkusiųjų, teigia italų dienraščio žurnalistas.

Pirmą kartą D. Medvedevas atsakė tokiu pačiu tonu, kaip premjeras Vladimiras Putinas.

Žmogaus teisių gynimo organizacijos siuntė atvirus laiškus ir raginimus Kremliui, tikėdamosi įsikišimo, tačiau tai buvo bergždžios pastangos.

D. Medvedevo tandemas su V. Putinu yra stipresnis nei bet kada. Premjero planas išplėsti specialiųjų tarnybų įgaliojimus vykdomas neatidėliojant, ir tai kelia grėsmę piliečių teisių likučiams, reziumuoja straipsnio autorius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.