aA
Senatvės pensijos mažintos proporcingai, o dirbantys pensininkai nebuvo skriaudžiami labiau vien dėl to, kad turi draudžiamųjų pajamų. Prie tokios išvados priėjo speciali Vyriausybės sudaryta darbo grupė, nagrinėjusi Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimą dėl pensijų mažinimo.
Vyriausybės darbo grupė: pensijos mažintos proporcingai
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

Darbo grupė sutinka su KT, kad įstatymus reikia taisyti numatant pensijų kompensavimą ir tai, kaip bus grąžinamos sumažintos valstybinės pensijos.

„Viena iš svarbiausių tezių (KT nutarimo), man atrodo, yra ta, kad turi būti nustatyta riba, žemiau kurios mažinimas yra negalimas. Vadinasi, nėra matematikoje tokios formulės, kuri leistų tiesę paslinkti žemyn ir tuo pačiu išlaikyti minimalią ribą. Taigi, mūsų supratimu, apie proporcingumą reikia kalbėti plačiąja prasme, kad bendras pensijų pasiskirstymas turi būti toks pat, koks buvo iki mažinimo. Mūsų supratimu, ši sąlyga yra išlaikyta“, – apie darbo grupės išvadą dėl proporcingo pensijų mažinimo sakė finansų ministrė Ingrida Šimonytė.

Darbo grupė, išnagrinėjusi KT išaiškinimą ir egzistuojančius teisės aktus, nustatė, kad tarp jų prieštaravimų nėra ir dėl pensijų mažinimo dirbantiems pensininkams.

„Papildomai mažinama priklausomai nuo to, gaunama ar negaunama ir kokio dydžio draudžiamųjų pajamų, kokios jos yra. Įvertinę visas šias aplinkybes mes tikrai manome, kad toks principas, koks yra įteisintas dabar, nereiškia, kad mažinama būtent dėl to, kad žmogus dirba tam tikrą darbą ar tam tikrą verslą“, – sakė I. Šimonytė.

KT dar balandį buvo išaiškinęs, kad sumažintos pensijos turi būti kompensuojamos, jas mažinant turi būti išlaikytas proporcingumo principas, o dirbantiems pensininkams negalima pensijų kirpti labiau vien dėl to, kad jie dirba.

DELFI primena, kad liepos 1 dieną Vyriausybė patvirtino pensijų kompensavimo koncepciją, pagal ją parengtas įstatymas Seimui turi būti pateiktas su 2012 m. „Sodros“ biudžetu.

Patvirtintoje koncepcijoje numatyta, kad pensijos greičiausiai nuo 2014 m. palaipsniui didės tol, kol bus didesnės ne mažiau nei 5 proc. nei buvo iki sumažinimo. Kompensavimas gali užtrukti iki 2019 m.

Nuo šio sausio galiojantis pensijų sumažinimas turi baigtis 2012 m. ir jos turėtų sugrįžti į buvusį lygį.

Pensijos vidutiniškai mažėjo 5 proc., buvo neliečiamos mažesnės nei 650 Lt pensijos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.