aA
Ne vienerius metus trukę teismo procesai tarp europarlamentaro Vytauto Landsbergio ir jau mirusio rašytojo Vytauto Petkevičiaus dar nesibaigė – „Durnių laivo“ autoriaus vaikai nesutinka, kad jie privalo prisiimti atsakomybę už tėvo išsakytus esą tikrovės neatitinkančius ir V. Landsbergio tėvo garbę žeminančius teiginius.
Petras, Vytautas ir Liudmila Petkevičiai
Petras, Vytautas ir Liudmila Petkevičiai
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

V. Petkevičiaus dukros Liudmilos ir sūnų Petro bei Vytauto Petkevičių apeliacinį skundą pirmadienį išnagrinėjo Lietuvos apeliacinis teismas. Petkevičiai siekia, kad apeliacinės instancijos teismas panaikintų jiems nepalankų praėjusių metų gruodžio 23-iąją Vilniaus apygardos teismo paskelbtą sprendimą.

Petkevičiai teismo prašo bylą nutraukti arba, jeigu tam nebūtų pagrindo, bylą išnagrinėti iš esmės ir priimti naują sprendimą – V. Landsbergio ieškinį atmesti bei iš jo priteisti bylinėjimosi išlaidas.

Tuo tarpu V. Landsbergis atsiliepime teismui tvirtina, kad pirmosios instancijos teismo sprendimas turi būti paliktas nepakeistas. Europarlamentaras teisme pažymėjo, kad ši byla būtų nutraukta, bet V. Petkevičiaus vaikai atsisakė taikytis.

Teismas kol kas neįsiteisėjusiu sprendimu yra paskelbęs, kad V. Petkevičiaus teisių perėmėjai – vaikai – neįrodė, kad jų tėvo knygoje parašyti teiginiai apie V. Landsbergio tėvo Vytauto Landsbergio-Žemkalnio draugystę su KGB, Adolfo Hitlerio palaikymą ir pan. būtų atitikę tikrovę.

Teismas nusprendė, kad tikrovės neatitinka visi teiginiai, kuriuos prašė paneigti V. Landsbergis.

Teismo sprendimu nepatenkinta rašytojo dukra yra sakiusi, kad nesutinka su verdiktu ir bylą laimėjusį V. Lansdbergį ragino „perrašyti istoriją“.

Pasak V. Lansbergio, V. Petkevičiaus išsakyti teiginiai yra duomenys, o ne nuomonė, paskleistų teiginių žeminantis pobūdis akivaizdus, nes V. Lansbergio tėvas yra vaizduojamas kaip KGB bendradarbis, žvalgas, kurį namo sugrąžino Maskva, vadinamas Hitlerio draugu, strateginių žemėlapių kopijuotoju, bolševikų užverbuotu. Be to, teigiama, kad jis išmetė vaistinę (Kačerginėje) į gatvę, padavė vaistininkus į teismą.

„Tokie teiginiai žemina mano tėvo atminimą, sudaro neigiamą nuomonę apie jį, o kartu žemina ir mane, kaip tėvo, kuris, pasak knygos autoriaus, šnipinėjo okupantams, sūnų“, - V. Landsbergio teigimu, rašytojo išsakyti teiginiai kenkia jo visuomeninei-politinei veiklai.

L. Petkevičiūtė ir jos broliai tvirtino, kad negali atsakyti už tėvo žodžius ir tuo pačiu faktais įrodinėti, kad V. Petkevičius knygoje rašė netiesą. Pasak jų, tėvas esą ne kartą esą buvo įrodęs, jog knygoje rašoma tiesa, tačiau tuo pačiu tvirtino, kad joje išsakyti teiginiai tėra nuomonė.

Į teismą V.Landsbergis buvo priverstas kreiptis po to, kai Generalinė prokuratūra rašytojui nutraukė iškeltą baudžiamąją bylą suėjus senaties terminui. Europarlamentaras siekia apginti savo mirusio tėvo Vytauto Landsbergio-Žemkalnio garbę ir orumą, kurie, jo nuomone, buvo pažeminti V.Petkevičiaus knygoje „Durnių laivas“.

V. Landsbergis-Žemkalnis šio knygoje pavadintas „Hitlerio draugu“, „naujai iškeptu patriarchu“, taip pat sietas su KGB ir neva bendradarbiavęs su šia sovietinio saugumo struktūra.

2006-ųjų rugsėjį Generalinė prokuratūra dėl senaties nutraukė baudžiamąją bylą rašytojui V.Petkevičiui, iškeltą dėl tarpukario Lietuvos veikėjo V.Landsbergio-Žemkalnio apšmeižimo.

Sprendimą teismas žada skelbti kitą pirmadienį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.