aA
Pernai vasario 9 dieną Vilniaus apygardos teismas dėl prastos kaltinamojo sveikatos, neleidžiančios dalyvauti jam teismo posėdyje, sustabdė bylos nagrinėjimą.

Praėjusią savaitę įsigaliojo Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) pataisos, leidžiančios teisme nagrinėti bylą, kai teisiamasis dėl sveikatos būklės negali dalyvauti procese.

Pataisoms įsigaliojus, Vilniaus apygardos teisme buvo sudaryta trijų teisėjų kolegija, nagrinėsianti K. Gimžausko bylą, ir paskirta posėdžio data - balandžio 25-ji.

K. Gimžausko medicinos ekspertizę atlikusios komisijos vadovas, Valstybinės teisės medicinos tarnybos generalinis direktorius Antanas Garmus teismo posėdyje pernai sausį sakė, kad K. Gimžauskas negali dalyvauti teismo posėdžiuose, nes tai gali kelti pavojų jo gyvybei.

BPK pataisos numato, kai teisiamasis dėl fizinės sveikatos būklės negali atvykti į teismo posėdžio vietą, teisiamajam jo buvimo vietoje sudaromos techninės sąlygos ("videokonferencija") tiesiogiai dalyvauti teisminiame nagrinėjime, užduoti klausimus kitiems proceso dalyviams ir atlikti kitus procesinius veiksmus.

K. Gimžauskas kaltinamas bendrininkavimu padarant nusikaltimą ir Lietuvos gyventojų genocidu. Jo kaltinamojoje išvadoje nurodytos konkrečios 5 žydų, kuriuos jis, kaip įtariama, pasmerkė myriop nuo 1941 metų rudens iki 1944 liepos, pavardės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.