aA
Buvusio Lietuvos diplomato Jono Tolvaišo sūnus Tomas Tolvaišas už studijas JAV turės sumokėti iš savo kišenės.
Tokį sprendimą pirmadienį priėmė Vilniaus apygardos teismas, nusprendęs patenkinti Generalinio prokuroro pareikštą ieškinį priteisti iš T. Tolvaišo 460 tūkst. litų ir pripažinti sutartis dėl jo studijų JAV finansavimo negaliojančiomis.

Generalinio prokuroro ieškininiame pareiškime rašoma, kad buvusi Energetikos ministerija, kurios teises dabar yra parėmusi Ūkio ministerija, ir buvusi valstybinė įmonė "Biržų naftotiekis" 1993 balandį ir 1994 metų kovą su Tomu Tolvaišu, kuriam tada atstovavo tėvas, sudarė finansinės paramos sutartis.

Už studijas JAV Šiaurės Karolinos valstijos universitete ministerija iš viso pervedė 100 tūkst. litų, o "Biržų naftotiekis" - 360 tūkst. litų užsienio valiuta.

Už tai T. Tolvaišas įsipareigojo po studijų grįžti į Lietuvą ir dirbti ministerijoje, "Biržų naftotiekyje" arba kitose Energetikos ministerijos nurodytose įmonėse.

Sutartys pripažintos negaliojančiomis, nes jos prieštarauja įstatymams - biudžetinės įmonės negalėjo remti asmenų studijų, juo labiau tų, kurie nėra jų darbuotojai.

T. Tolvaišas yra sakęs, kad 1993 metais, jam besimokant 12 klasėje JAV, šeima nusprendė, kad šioje šalyje jis įgys ir aukštąjį išsilavinimą. Kadangi šeimos finansinė situacija tuo metu buvusi sunki, jo tėvas finansavimą atrado Energetikos ministerijoje ir "Biržų naftotiekyje".

T. Tolvaišas JAV universitete 2000 gegužės 6 dieną įgijo humanitarinių mokslų magistro laipsnį. Prieš tai jis su pagyrimu gavo bakalauro laipsnį.

Apie tai, kad ministerija ir "Biržų naftotiekis" sudarė sutartis su T. Tolvaišu, paaiškėjo 1999 metų rudenį, kada Generalinio prokuroro įsakymu buvo pradėtas didelis tikrinimas "Mažeikių naftoje". Tada ir buvo aptiktos sutartys.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.