aA
Pavojaus, kad per Jonine nebebus ko sveikinti su vardadieniu, kol kas nėra: 2010 metų pradžioje visoje Lietuvoje populiariausias vyriškas vardas tebebuvo Jonas. Janinos populiariausių moteriškų vardų sąraše užėmė antrąją vietą. Tačiau tarp naujai gimusiųjų minėti vardai – retenybė ir kaime, ir mieste.
Jonas – vis dar populiariausias vardas Lietuvoje
© DELFI (A.Didžgalvio nuotr.)

Statistikos departamento duomenimis, per pirmus du šių metų mėnesius Jonuko vardą gavo 15 berniukų, pagal populiarumą jis buvo 22 vietoje. Pernai Jonu pavadinti 189 kūdikiai, pagal populiarumą vardas buvo pakilęs į 16 vietą. Užpernai šis vardas suteiktas 161 berniukui, Jonai populiariausių vardų sąraše buvo nukritę į 26 vietą.

Daugėja Jonių

Kaip rodo statistika, dar mažiau vaikų pavadinama Jono vediniais. Joanos vardas suteiktas tik kelioms mergaitėms, tačiau išpopuliarėjo Jonės vardas, kuriuo pastaruosius dvejus metus pavadinta po 14 mergaičių.

Janinų ir Janių pernai viso labo registruota tik po 2, prancūziškas Janinos variantas – Žanos vardas suteiktas 4, Žanetos – 3 mergaitėms.

Įdomu tai, kad nemažai berniukų – net 14 pernai pavadinti slavišku Jono atitikmeniu – Jano vardu, 2009 metais 8 vaikai pavadinti Ivan, 1 – Ivano vardu.

Linki palaimos

Tikintys, kad vardas turi didelės reikšmės visam žmogaus gyvenimui, ypatingą dėmesį skiria vardo reikšmei. Pasirodo, Janinos, Joanos, Jono, Žanos, Žano, Olego, Janio, Janės, Ivano vardus vaikams renkantys žmonės sąmoningai ar ne savo mažyliams linki palaimos.

Norintys, kad vaikas būtų gražus, renka Gražvilo, Gražvilės, Gražvydo, Narcizo, Kaliksto, Kalikstės, Dailiaus, Livento vardus.

Kilmingumo linkintys tėvai renka Adalberto, Adelės, Adelijos, Adelinos, Adelitos, Adolfo vardus.

Norintys , kad vaikas būtų stiprus, turėtų atkreipti dėmesį į Artūro, Ąžuolo, Ąžuolės, Ąžuolio, Bargailo, Bargailės, Bernado, Bernadetos, Bernardinos, Bygailo, Bygailės vardus.

Gerumą vertinantys tėvai atžaloms gali rinkti Agato, Agatos, Bonos, Bonio, Boniaus, Gerimantas, Gerimantės, Germilo, Germilės, Gertauto, Gertautės vardus.

Pirmenybę teikiantys maloniam būdui turėtų atkreipti dėmesį į Benignos, Benigno, Jukundos, Jukundo, Klemensos, Klemenso, Klementinos, Klementino, Placidos, Placido, Skaidrio, Areto, Aretės vardams.

Rekomenduoja lietuvišką vardo variantą

Lietuvos kalbininkai tėvams rekomenduoja lietuviškus arba lotynų, graikų, hebrajų kalbų kilmės vardus.

Renkantis svetimos kilmės vardą, patariama pasirinkti lietuvišką jo variantą, pavyzdžiui, vaiką vadinti ne Davidu (rusų) ar Deividu (anglų), o Dovydo vardu, ne Georgu (rusų) ar Džordžu (anglų), o tiesiog Jurgiu.

Vardų reikšmių aiškinimus galima rasti 2003 metų laidos K.Kuzavinio ir B.Savukyno Lietuvių vardų kilmės žodyne.

Iki XV a. nebuvo pavardžių

Pasak istorikų, XIII–XV a. Lietuvoje žmonės vadinosi vien vardais. Nuo XIV a. pradėję rastis prievardžiai - apibūdinamieji žodžiai - vėliau išsirutuliojo į pavardes.

Dabartiniai lietuvių vardai - trejopos kilmės: lietuviškos (senieji ir vėlesnieji), krikščioniškieji, krikščionybės laikotarpiu atėję kaip krikštavardžiai, ir naujieji iš įvairiausių pasaulio kalbų skolinti vardai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.