aA
Strasbūro Žmogaus teisių teismas antradienį pradėjo nagrinėti Lietuvos nusikaltėlių autoriteto Henriko Daktaro bylą.
Apie tai BNS pranešė Europos Tarybos spaudos tarnyba.

Europos žmogaus teisių teismas Strasbūre sausį nusprendė, kad buvo pažeistos Lietuvos piliečio H. Daktaro teisės, garantuotos Europos Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių konvencijoje.

Į Strasbūrą H. Daktaro byloje atstovauti Lietuvos valstybę išvyko teisingumo viceministras Gintaras Švedas.

H. Daktaras Vilniaus apygardos teismo sprendimu buvo pripažintos kaltu dėl turto prievartavimo ir poveikio nukentėjusiam. Už šiuos nusikaltimus jis atlieka 7,5 metų laisvės atėmimo bausmę.

H. Daktaras, kaip visuotinai manoma, be kita ko vertėsi didele spirito kontrabanda ir vykdė kitus nusikaltimus, tačiau jų įrodyti teisėsaugai nepavyko.

Europos žmogaus teisių teismo sprendimai nėra skundžiami, juos privalo vykdyti visos Europos Tarybos narės.

Vasarį Europos žmogaus teisių teisme Strasbūre Lietuvos Vyriausybė ir ją apskundęs Sigitas Raišelis pasiekė taikų susitarimą. Tai buvo pirmoji byla prieš Lietuvą Žmogaus teisių teisme.

Šiam piliečiui Vyriausybė įsipareigojo jam sumokėti 12 tūkst. litų.

S. Raišelis Stasbūro teismui skundėsi dėl neteisėto prevencinio sulaikymo 1997 metų birželį, trukusio dvi savaites. Pareiškėjas buvo kalinamas pagal tuomet galiojusį Baudžiamojo kodekso straipsnį, leidžiantį žmogų suimti dėl to, jog ateityje jis gali padaryti nusikaltimą.

Tų pačių liepą minėtas straipsnis buvo panaikintas ir S. Raišelis paleistas į laisvę.

Dabar Europos žmogaus teisių teismas nagrinėja 17 bylų prieš Lietuvą, iš kurių 4 pasiekė antrąją - priimtinumo stadiją.

Į teismą Strasbūre yra kreipęsis po kelerių metų trukusio sulaikymo neseniai į laisvę paleistas verslininkas Arvydas Stašaitis, kalintis parlamentaras Audrius Butkevičius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.