aA
JAV paskirtos Irako valdančiosios tarybos vadovas Abdul-Azizas al-Hakimas (Abdul Azizas Hakimas) sekmadienį vizito Ispanijoje metu pareiškė, kad DNR tyrimai patvirtino, jog Irake sulaikytas įtariamasis yra nuverstas šalies prezidentas Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas).
S.Husseinas suimtas
S.Husseinas suimtas
© BBC News
"Su malonumu Irako tautos vardu pranešu, kad buvo sulaikytas Saddamas Husseinas, - sakė A.-A.al-Hakimas per spaudos konferenciją su Ispanijos užsienio reikalų ministre Ana Palacio (Ana Palasijo). - DNR tyrimai jau atlikti".

Oficiali Irano naujienų agentūra, remdamasi Kurdistano Patriotinės sąjungos vadovu Jalalu Talabani (Džalalu Talabani) sekmadienį pranešė, kad gimtajame Tikrito mieste suimtas buvęs Irako vadovas Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas).

Tai patvirtino ir JAV paskirtas Irako administratorius Paulas Bremeris (Polas Bremeris), BBC radijo programai arabų kalba pranešė Irako valdančiosios tarybos narys Nassiras Chaderchi (Nasiras Čaderčis).

Buvęs Irako lyderis rastas besislapstantis rūsyje. Saddamo Husseino, esančio JAV sudarytame ieškomiausių žmonių sąraše, ieškojo nuo tada, kai amerikiečiai balandžio mėnesį užėmė Bagdadą.

JAV kariai išsikasė kelią į rūsį, kur slėpėsi Saddamas Huseinas (Sadamas Huseinas), teigė Irako nacionalinio kongreso vadovas Ahmedas Chalabi (Ahmedas Čalabis). "Jis buvo iškastas iš rūsio", - pasakė jis.

Saddamui ištikimus asmenis medžiojančios Jungtinių Valstijų pajėgos namą, kur kaip įtariama slėpėsi buvęs prezidentas, apsupo ankstų sekmadienio rytą ir apsupę jį laikė apie keturias valandas, tvirtino A.Chalabi ir kiti kongreso nariai.

Suvokęs, jog namą apsupo amerikiečiai Saddamas pasislėpė užmaskuotame bunkeryje. JAV kariai turėjo nugriauti sieną tam, kad jį pasiektų, teigė jie.

Saddamas Husseinas buvo visas dulkinas ir atrodė nesiprausęs mažiausiai keletą dienų. Jis buvo su netikra barzda.

"Irakui tai gera naujiena. Diktatorius bus teisiamas", - pažymėjo A.Chalabi.

Kai Leitenantas Generolas Ricardas Sanchezas (Ricardo Sanchez) per JAV būstinėje surengtą spaudos konferenciją rodė filmuotą medžiagą, kurioje S.Huseiną sunkoka atpažinti: jis atrodo susenęs, suveltais plaukais, su ilga barzda, keletas Irako žurnalistų atsistojo ir suriko : "Mirtis Huseinui".

Anot generolo, S.Husseinas per operaciją nenukentėjo. Kai 4-oji divizija ir specialiosios pajėgos jį sučiupo "name užmiestyje", šis buvęs "kalbus ir linkęs bendradarbiauti", teigia amerikiečiai.

Per operaciją "Raudona aušra" neiššautas nė viena šūvis, ji buvo vykdoma remiantis kelis mėnesius rinktais žvalgybos duomenimis, teigė R.Sanchesas.

"Jei Husseinas (buvęs Irako prezidentas Saddamas Husseinas) suimtas, tai galima laikyti didele JAV vadovaujamos tarptautinės koalicijos pergale, ir visų pirma propagandine", - radijo stoties "Echo Moskvy" eteryje pareiškė savaitraščio "Ježenedelnij žurnal" karinis apžvalgininkas Aleksandras Golcas.

"JAV labai svarbu pademonstruoti tokią pergalę - Husseino areštą", turint galvoje ne itin palankią pastarųjų mėnesių padėtį, kai "karas lyg ir baigėsi sėkmingai, bet pasipriešinimas Amerikai nesiliauja ir nesučiuptas pagrindinis priešas, žmogus, įkūnijęs visas grėsmes amerikiečiams", - pastebėjo apžvalgininkas.

Tuo pat metu praktinė galimo Saddamo Husseino arešto reikšmė, eksperto nuomone, nėra tokia akivaizdi. "Labai abejotina, kad Husseinas vadovavo organizuotam pasipriešinimui. Sprendžiant iš gaunamos informacijos, didelių abejonių kelia pati idėja, kad Irake vykstantis pasipriešinimas yra organizuotas. Labiau panašu, kad jis fragmentiškas: kai ką kontroliuoja Saddamo žmonės, bet didžioji dalis - tai kraštutiniai islamo fundamentalistai, su kuriais kovojo ir pats Saddamas", - pastebėjo A.Golcas.

"Šitam pasipriešinimui Husseino areštas neturės jokios įtakos", - mano jis.

Eiliniai irakiečiai šaudė į orą ir išėjo į gatves švęsdami pranešimus, kad buvo suimtas nuverstasis Irako diktatorius Saddamas Husseinas (Sadamas Huseinas). Bagdade aidi automatų šūviai ir spiegia mašinų garso signalai, žmonės gatvėse vienas kitą sveikina rodydami pergalės ženklą "V", pranešė liudininkai.

Šalies šiaurėje esančiame Kirkuko mieste, kur daugumą gyventojų sudaro kurdai, į gatves švęsti išėjo tūkstančiai. Panaši situacija yra ir musulmonų šiitų dominuojamoje Basroje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.