aA
Su Švenčionių gyventojais penktadienį vakare susitikęs prezidentas Rolandas Paksas prabilo apie galimą atsistatydinimą, bet ne artimiausiu metu.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Lietuvos Prezidentas Rolandas Paksas neigia žiniasklaidoje pasirodžiusias interpretacijas dėl galimo jo atsistatydinimo bei toliau teigia neketinąs atsistatydinti. Pasak prezidentūros, balsų skaičius, surinktas pradėti apkaltos procesą, valstybės vadovo apsisprendimui neatsistatydinti iš savo posto jokios įtakos neturės. "Jeigu Dievas neapšvies proto Seimo nariams, o jie surinks 85 balsus, aš atsistatydinsiu", - citavo dienraštis "Lietuvos rytas" prezidento žodžius pasakytus susitikime su Švenčionių gyventojais.

Tiek balsų reikia surinkti Seime prezidentui nušalinti apkaltos proceso tvarka. Tačiau tuomet prezidentui nebūtų palikta galimybė rinktis - jis būtų nušalintas nuo pareigų. Apkaltos procesą ketinama pradėti kitą savaię, bet kada jis baigsis - neaišku.

Nors R.Paksas ir prabilo apie galimą atsistatydinimą, savo ruožtu, jis pakartojo pats neketinąs trauktis iš posto.

"Akys nelaksto ir rankos nedreba", - sakė jis Švenčionių gyventojams, prieš tai pakartojęs, jog neketina trauktis iš posto.

Prezidento konsultantas ryšiams su visuomene Aurelijus Katkevičius BNS patvirtino, jog prezidento pozicija nesitraukti iš posto nesikeičia.

Tuo tarpu, agentūros "Reuters" šaltinių artimų Prezidentūrai teigimu, "R.Paksas ieško išeities, tačiau iš tam tikrų pusių patiria didžiulį spaudimą likti savo poste".

"Jis svyruoja, tačiau, neaišku, ar apsispręs žengti žingsnį", - cituoja savo šaltinį agentūra.

Prezidentą atsistatydinti jau paragino ne tik premjeras Algirdas Brazauskas ir Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, bet ir Katalikų bažnyčios hierarchai.

Dar kartą jį paraginti atsistatydinti, dienraščio "Lietuvos žinios" žiniomis, kitą savaitę ketina pagrindinių politinių partijų lyderiai bei kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Pasak opozicinės Liberalų ir centro frakcijos seniūno Eligijaus Masiulio, kitą savaitę prezidentą ketinama tiesiogiai informuoti apie parlamente surinktus parašus dėl apkaltos jam inicijavimo. Ta pačia proga prezidentas būtų dar kartą paragintas atsistatydinti.

Per ketvirtadienį ir penktadienį po siūlymu inicijuoti apkaltą prezidentui pasirašė 56 parlamentarai. Apkaltai inicijuoti reikia ne mažiau kaip 36 Seimo narių.

Parašus ketinama rinkti iki antradienio ir tuomet juos pateikti Seimui, kuris turės sudaryti specialią komisiją svarstyti kaltinimus prezidentui.

Siūlyme inicijuoti apkaltą prezidentas kaltinamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs priesaiką pagal šešis punktus. Siūlyme pradėti apkaltą nurodoma aplinkybė, jog prezidentas ir melavo.

Apkaltos prezidentui iniciatoriai remiasi praėjusią savaitę Seimo patvirtintomis parlamentinės laikinosios tyrimo komisijos išvadomis, kurios teigia, jog prezidentas R.Paksas "buvo ir yra pažeidžiamas", ir tai kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Dienraščio "Lietuvos žinios" teigimu, R.Pakso politiniai oponentai jau pradėjo ieškoti ir galimo naujo kandidato į prezidentus.

Pasak dienraščio, šiuo metu neabejojama, jog realiausiu R.Pakso varžovu, jeigu atsistatydinęs ar nušalintas prezidentas vėl kandidatuotų, būtų socialdemokratų lyderis A.Brazauskas.

Jis iki šiol tiesiai neatsakė, ar sutiktų kandidatuoti į prezidentus, jei vyktų pirmalaikiai rinkimai.

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas savo vadovaujamos Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) tarybos nariams yra pareiškęs, jog nenori kandidatuoti į prezidentus, tačiau partiečiai paragino jį dar nepriimti galutinio sprendimo.

Neaišku, ar rinkimuose kandidatuotų ir R.Paksui rinkimus 2003 metų sausį pralaimėjęs kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus.

Dienraščio žiniomis, taip pat svarstoma Strasbūre įsikūrusio Europos žmogaus teisių teismo teisėjo Prano Kūrio kandidatūra.

Tuo tarpu, bendrą pagrindinių politinių partijų kandidatą į prezidentus pasiūlę iškelti konservatoriai mini buvusio Lietuvos vyriausiojo euroderybininko Petro Auštrevičiaus pavardę.

Pirmalaikia prezidento rinkimai turės būti paskelbti per du mėnesius nuo prezidento atsistatydinimo ar jo nušalinimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.