aA
Sekmadienį į Baku atgabenti buvusio Azerbaidžano prezidento Heidaro Alijevo palaikai. Velionis mirė Klivlendo klinikoje (JAV).
Azerbaidžaniečiai gedi prezidento H.Alijevo
Azerbaidžaniečiai gedi prezidento H.Alijevo
© EPA-ELTA
Azerbaidžano diplomatas Vašingtone sakė, kad H.Alijevas, eidamas aštuoniasdešimt vienerius metus, penktadienį ryte mirė Ohajo valstijoje esančioje Klyvlendo klinikoje, kur jis buvo gydomas nuo rugpjūčio 6 dienos. Tuomet šiam politikos veteranui buvo nustatytas širdies ir kraujagyslių nepakankamumas bei vieno inksto veiklos sutrikimas.

"Tai didelė tragedija Azerbaidžanui, kuriam jis vadovavo pastaruosius neramius dešimt metų", - sakė šalies ambasados politinis patarėjas Tahiras Tagi-Zadė.

Spalio 2 dieną H.Alijevas paskelbė nutaręs nebesiekti perrinkimo, ir jo įpėdiniu tapo šios naftos turtingos šalies prezidento rinkimus spalio 15 dieną laimėjęs sūnus Ilhamas Alijevas.

Baku nepriklausoma televizijos stotis ANS pranešė, kad Ilhamas Alijevas, kuris Ženevoje dalyvavo Jungtinių Tautų (JT) konferencijoje, skirtoje informacinėms technologijoms, grįžo į šalies sostinę ir oro uoste susitiko su Azerbaidžano kabineto nariais.

H.Alijevo mirtis vargu ar turės įtakos politinei padėčiai Azerbaidžane, nes sūnus Ilhamas po rinkimų tvirtai suėmė šalies valdžią į savo rankas. Spalio 31 dieną duodamas šalies vadovo priesaiką, jis pasižadėjo tęsti tėvo vykdytą politikos kursą.

"Dabartinis Azerbaidžanas - tai Heidaro Alijevo kūrinys, ir apie tai, ką jis nuveikė šalies labui, galima kalbėti valandų valandas. Ir jo kursą mes privalome tęsti", - sakė Alijevas jaunesnysis ir pridūrė, kad "visada norėjo ir ateityje stengsis būti panašus į tėvą".

Nors opozicija užginčijo I.Alijevo išrinkimą per spalio mėnesį vykusius rinkimus, juos teisėtais pripažino ir Jungtinės Valstijos ir Rusija - pagrindinės galios, turinčios interesų šiame regione.

Buvęs ilgametis KGB ir Komunistų partijos vadovas, vyresnysis Alijevas buvo vienas įtakingiausių šios daugiausia šiitų gyvenamos šalies politinių lyderių nuo pat septintojo dešimtmečio pabaigos. Jis ketino siekti būti perrinktas dar vienai šalies prezidento kadencijai, tačiau atsisakė balotiruotis visiškai pašlijus sveikatai.

Pranešęs apie savo pasitraukimą iš rinkimų kovos, jis tikino esąs tikras, jog "netrukus pasveiks ir grįš į tėvynę".

Azebaidžane paskelbtas gedulas.

Prezidentas Rolandas Paksas šeštadienį nusiuntė užuojautos telegramą Azerbaidzano prezidentui Ilhamui Alijevui dėl jo tėvo prezidento Heidaro Alijevo mirties.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.