aA
Grupė aktyvistų, prisistačiusių Pilietinės iniciatyvos "Už demokratiją" atstovais, penktadienį prie Valstybės saugumo departamento (VSD) surengė piketą, kuriame kaltino šią instituciją piktnaudžiavimu jai suteiktais įgaliojimais, dalyvavimu politinėje veikloje ir reikalavo VSD vadovo atsistatydinimo.
Piketas
Piketas
© ELTA
"Mes protestuojame prieš Saugumo politiškai angažuotus veiksmus ir reikalaujame, kad politiškai šališkas Saugumo vadovas atsistatydintų", - pikete sakė vienas iš aktyvistų Vytautas Pelakauskas.

Jo nuomone, "visa šita politinė audra prasidėjo nuo M. Laurinkaus pažymos, kuri buvo neatsakingai paviešinta, nenumatant visų pasekmių valstybei ir visuomenei".

V.Pelakausko teigimu, politikai "pasinaudojo VSD vadovu M.Laurinkumi kaip įrankiu". "Mes nusiritome į Sovietų sąjungos laikus, kai vieni politikai teisė kitus politikus ir visur saugumas buvo naudojamas kaip įrankis pasiekti savo tikslui", - kalbėjo V.Pelakauskas.

Jis pabrėžė, jog "saugumas turi būti politiškai nešališkas, ginti ir saugoti valstybės, visuomenės ir tautos interesus".

Maždaug pusantro mėnesio trunkantį Prezidentūros skandalą V.Pelakauskas pavadino "nesusipratimu" arba "gerai suplanuotu sąmokslu". Piketuotojai rankose laikė plakatus su užrašais "VSD - tu nesaugai, o griauni", "Politikai, lauk iš VSD".

Prie VSD pastato Vilniuje piketavo mažiau nei 10 asmenų, todėl jiems nereikėjo gauti savivaldybės leidimo akcijai surengti.

Prezidentūrą drebinantis skandalas kilo po to, kai spalio pabaigoje buvo pranešta apie slaptą VSD pažymą, kurioje aprašomi galimi prezidento aplinkos ryšiai su tarptautiniais nusikaltėliais.

Šį ketvirtadienį Seime buvo pradėti rinkti parašai dėl siūlymo inicijuoti apkaltą prezidentui Rolandui Paksui. Penktadienį ryte šį siūlymą savo parašais buvo parėmęs 51 Seimo narys.

Apkaltai inicijuoti reikia ne mažiau kaip 36 parlamentarų parašų. Parašus ketinama rinkti iki antradienio ir tuomet juos pateikti Seimui. Tikimasi, jog jau kitą savaitę Seimas sudarys specialią komisiją prezidento veiksmams tirti.

Siūlyme inicijuoti apkaltą prezidentas kaltinamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs priesaiką pagal šešis punktus. Siūlyme pradėti apkaltą nurodoma aplinkybė, jog prezidentas ir melavo.

Apkaltos prezidentui iniciatoriai remiasi praėjusią savaitę Seimo patvirtintomis parlamentinės laikinosios tyrimo komisijos išvadomis, kurios teigia, jog prezidentas R.Paksas "buvo ir yra pažeidžiamas", ir tai kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.