aA
Rusijos sostinės milicija sulaikė daugiau kaip 30 Nacionalbolševikų partijos (NBP) narių, ketvirtadienį pranešė partijos lyderis, skandalingai pagarsėjęs rašytojas Eduardas Limonovas. Pasak partijos lyderio, sulaikytiesiems nebuvo pareikšta jokių kaltinimų.
Rusijos nacionalbolševikų partijos atstovai
Rusijos nacionalbolševikų partijos atstovai
© ELTA
"Daug teisėsaugos organų darbuotojų atėjo į NBP štabą. Jie atėjo ta dingstimi, neva kažkas matęs, kaip į štabą buvo nešami kažkokie maišai", - sakė E.Limonovas. Jis spėjo, kad sulaikymas susijęs su akcijomis, kurias reguliariai rengia partijos aktyvistai.

"Manęs nesuėmė, paaiškinę, jog dėl to gali kilti triukšmas", - pasako NBP lyderis.

Tuo tarpu tarp sulaikytųjų esantis partijos atstovas spaudai Aleksandras Averinas anksčiau telefonu sakė, kad omonininkai sulaikė ir E.Limonovą.

Nacionalbolševikų lyderis pranešė, kad šiuo metu visi sulaikytieji nuvežti į vidaus reikalų skyrių ir patalpinti į izoliatorių.

Šaltinis milicijos skyriuje savo ruožtu sakė, kad patikrinus dokumentus visi sulaikytieji bus paleisti.

NBP lyderis, Ukrainoje gimęs Eduardas Savenka (Limonovas) 1966 metais atvyko į Maskvą, o 1974 metais emigravo į Jungtines Valstijas. Čia jis dirbo pačius įvairiausius darbus, o laisvalaikiu rašė. Vėliau persikėlė į Paryžių.

1980 metais išleistas žymiausias jo veikalas "Tai aš - Edička" (Eto ja, Edička) išverstas į 15 kalbų.

1991 metais E.Limonovas grįžo į Rusiją ir kitąmet tapo jos piliečiu.

Nacionalbolševikų partija buvo įkurta 1992-1994 metais, kai E.Limonovo vadovaujama radikalų grupė atsiskyrė nuo Vladimiro Žirinovskio vadovaujamų liberalų demokratų.

E.Limonovas buvo suimtas, kai per kratas iš partijos narių buvo konfiskuoti automatiniai ginklai. Kalėjime jis atliko daugiau kaip pusę ketverių metų bausmės už bandymą sukurti ginkluotą grupuotę, rengimąsi terorizmui ir neteisėtą šaunamojo ginklo laikymą.

Partija garsėja savo skandalingomis akcijomis. Viena paskutiniųjų įvykdyta rugsėjo viduryje, kai protestuodami prieš Kaliningrado tranzito tvarką šešiolika nacionalbolševikų prisirakino antrankiais per Lietuvą iš Maskvos į Kaliningradą važiavusio tranzitinio traukinio vagone.

Rugsėjo pabaigoje NBP aktyvistai per mitingą apmėtė buteliais su dažais Latvijos ambasadą Maskvoje, o gruodžio pradžioje užsibarikadavo ant Rusijos teisingumo ministerijos stogo ir iškėlė šūkius: "Laisvė arba mirtis!".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.