aA
Trečiadienio vidurnaktį baigiasi pedagogines studijas pasirinkusių abiturientų registracija laikyti motyvacinį testą. Pirmieji jaunuoliai savo pasiryžimą dirbti pedagoginį darbą raštu ir žodžiu įrodinės jau šį penktadienį.
Motyvaciniam testui užsiregistravo 2192 pedagogais norintys tapti jaunuoliai
© Corbis

„Motyvacinio testo laikymo taškuose dirbs mažiausiai devynios komisijos, preliminariais duomenimis, po dvi Klaipėdoje, Kaune, Šiauliuose ir mažiausiai trys Vilniuje“, - DELFI sakė Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendram priėmimui organizuoti (LAMABPO) valdybos pirmininko pavaduotojas Saulius Raila.

Negalutiniais duomenimis, daugiausiai jaunuolių – net 1276 - motyvacinį testą laikyti panoro Vilniuje. Į Kauną įrodinėti pedagoginės motyvacijos vyks 397, į Šiaulius 314, į Klaipėdą 205 abiturientai ir ankstesnių laidų absolventai.

Į pokalbį eis „gyva eile“

Pasak LAMABPO atstovo, motyvaciniai testai vyks keturias dienas. Abiturientai iš anksto žinos, kada ir kur turi atvykti. Iš pradžių jaunuoliai bus pakviesti valandą raštu atsakinėti į klausimus, o po pertraukėlės „gyva eile“ eis susitikti asmeniškam pokalbiui su komisija, kuri kiekvienam žmogui skirs po 15 minučių.

„Kas drąsiausias, eis pirmas, o paskui – visi kiti“, - sakė S. Raila.

DELFI primena, jog testo metu gavus neigiamą įvertinimą, surinkus 0 balų, stojančiąjam išlieka galimybė pretenduoti į valstybės finansuojamą vietą. Tačiau neatvykusieji laikyti testo, bet nusprendusieji rinktis šią studijų kryptį, galės mokytis tik savo lėšomis.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovės Aušros Veličkaitės teigimu, testas prie stojamojo balo gali pridėti 1 arba 2 taškus.

Jaunuoliai registruotis motyvaciniam testui gali iki birželio 16 dienos 24 val. Jis bus laikomas birželio 18 - 23 dienomis viename iš trijų universitetų - Vilniaus pedagoginiame universitete, Šiaulių arba Klaipėdos universitetuose.

Gaus vienodus klausimus

Stojantiesiems raštu bus pateikiami trys visiems vienodi klausimai, kuriais prašoma pagrįsti numatomos profesinės veiklos srities pasirinkimą, aptarti situaciją, kurioje susidūrė su žmonių įvairove (asmenų skirtybėmis) bei atskleisti savo veiklą mokykloje ir (ar) kitose bendruomenėse.

Tuo metu individualaus pokalbio su komisijos nariais metu bus pateikti 5 - 7 klausimai, apie profesinės veiklos srities pasirinkimą lėmusius veiksnius, mokymo ir bendradarbiavimo patirtį, mokymosi sunkumų įveiką, perspektyvinį įsivaizdavimą apie savo profesinę veiklą.

Remiantis minėtu Motyvacinio testo tvarkos aprašu, apklausos raštu atsakymus vertins ir pokalbį vykdys du vertinimo komisijos nariai: vienas - turintis psichologijos studijų krypties aukštąjį universitetinį išsilavinimą, kitas - bet kurios aukštosios mokyklos dėstytojas.

Finansuos ne 2500, o 1200 studentų

Motyvacinis testas - ne vienintelė naujovė šiais metais pedagoginę studijų kryptį pasirinkusiems studentams. Gegužės viduryje Vyriausybė pritarė ŠMM siūlymui didinant mokytojo profesijos prestižą tikslinėmis stipendijomis.

Pagal priimtą Vyriausybės nutarimą, geriausiems pirmosios pakopos pedagogikos arba andragogikos - suaugusiųjų mokymo - studentams, studijuojantiems valstybės finansuojamose vietose ir neturintiems akademinių skolų, bus skiriamos 400 litų tikslinės stipendijos.

Tačiau šiais metais ketinama dvigubai mažinti valstybės finansuojamose vietose pedagogiką studijuojančių studentų skaičių nuo 2500 iki 1200.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.