aA
Pasak valstybės teisininkų, Kristianija vadinamo Kopenhagos hipių rajono gyventojai gali būti iškeldinti, nes Danijos valdžia jiems žemę ne išnuomojo, o tik paskolino.
1971 metais "gėlių vaikai" įsikėlė į apleistą 18-ojo amžiaus jūrų tvirtovės rajoną ir 34 hektarų valstybinės žemės plotą paskelbė savo teritorija. Kristianija tapo spalvingų pastatų rajonu, kuriame propaguotas nudizmas, marihuanos rūkymas bei gyvenimas be automobilių ir policijos.

1987 metais Kristianija buvo pripažinta "socialiniu eksperimentu", ir tuometinė Danijos vyriausybė suteikė rajono gyventojams teisę naudotis žeme. Tačiau 2001 metais į valdžią atėjo liberalai ir konservatoriai, pažadėję Kristianijoje uždrausti atvirą prekybą marihuana ir hašišu, pasirūpinti švara ir patrauklioje vietoje pastatyti naujų gyvenamųjų namų.

"Kristianija teritoriją skolinosi iš valstybės, jie jos nenuomojo", - sakė vienas vyriausybei atstovaujantis teisininkas. Todėl teisininko parengtose 23 puslapių išvadose teigiama, kad 1989 metų susitarimas "gali būti nutrauktas". "Priimtinu laikytinas pranešimas apie iškeldinimą prieš vienerius metus", - teigė teisininkas.

Teisinių išvadų kol kas nekomentavo nei Danijos vyriausybė, nei 1 tūkst. Kristianijos gyventojų. Pastarieji per pastaruosius dvejus metus surengė keletą demonstracijų, kuriose protestavo prieš vyriausybės planus.

Teisinės išvados bus įtrauktos į vyriausybės rengiamą Kristianijos generalinį planą, kuris turėtų būti pristatytas kitas metais.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.