aA
Prezidentūroje ketvirtadienį apsilankęs generalinis prokuroras Antanas Klimavičius leido suprasti, kad byloje dėl grasinimų prezidentui nėra vieno svarbiausių elementų - grasinimų sulaukusio asmens pripažinimo, kad jam buvo kilusi grėsmė.
Antanas Klimavičius ir Rolandas Paksas
Antanas Klimavičius ir Rolandas Paksas
© ELTA
"Grėsmė turi būti pripažinti to, kuriam grasinama, o šito mes neturime", - žurnalistams po ketvirtadienį vykusio susitikimo su prezidentu sakė A.Klimavičius.

Generalinė prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl grasinimų prezidentui, kuriame įtarimai pateikti dosniausiam Rolando Pakso prezidentinės rinkimų kampanijos rėmėjui verslininkui Jurijui Borisovui.

Šioje byloje kaip liudytojas buvo apklaustas ir prezidentas, kuris po apklausos žurnalistams teigė, kad J.Borisovas jo nešantažavęs.

Generalinis prokuroras žurnalistams sakė nemanantis, kad "tai bus labai ilgai trunkanti byla". "Tai yra mėnesių, o ne metų reikalas", - pabrėžė A.Klimavičius. Jis tvirtino ketvirtadienį vykusiame susitikime su prezidentu apie šios bylos eigą nekalbėjęs.

Ikiteisminį tyrimą dėl grasinimų prezidentui atlieka Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Mindaugas Dūda.

Lapkričio viduryje R.Paksas davė parodymus kaip liudytojas ikiteisiminiame tyrime, kuriame 1,2 mln. litų prezidento rinkimų kampanijai paaukojęs bendrovės "Avia Baltika" vadovas J.Borisovas yra įtariamas grasinimu šalies vadovui padaryti jį "politiniu lavonu" už tai, kad jis esą nevykdo priešrinkiminių įsipareigojimų.

Spėjama, kad J.Borisovas už finansinę paramą galbūt siekė įtakingo posto Prezidentūroje, bet jo negavo.

Lapkričio pradžioje Valstybės saugumo departamentas išslaptino šių metų kovą darytą įrašą, kuriame J.Borisovas, smarkiai keikdamasis, kalba apie kažkokią sutartį su prezidentu, piktinasi, jog ji nėra vykdoma ir vadina prezidentą "politiniu lavonu".

Kitas Generalinės prokuratūros prokuroras Gintautas Plioplys tiria bylą dėl J.Borisovo vadovaujamos bendrovės "Avia Baltika" galimo vertimosi neteisėta ūkine, komercine, finansine veikla.

Pasak prezidento patarėjo teisėtvarkos klausimais Visvaldo Račkausko, susitikime su A.Klimavičiumi ir kitais prokurorais R.Paksas domėjosi vasarą pradėtu tyrimu dėl neteisėto žemės sklypų įsigijimo, taip pat byla, kurioje įtarus korupciniais ryšiais su kontrabandininkais iš darbo buvo atleisti trys teisėjai.

V.Račkausko teigimu, susitikime taip pat kalbėta, ar nepamiršti tyrimai bylose dėl savanorio Juro Abramavičiaus nužudymo ir tilto per Bražuolės upelį sprogdinimo.

Tai jau antrasis prezidento susitikimas su specialiųjų tarnybų atstovais šią savaitę. Antradienį Prezidentūroje lankėsi Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pavaduotojas Žimantas Pacevičius. Penktadienį planuojamas prezidento susitikimas su Valstybės saugumo departamento vadovu Mečiu Laurinkumi.

Lietuvos politikai yra raginę R.Paksą nesikviesti pas save teisėsaugos struktūrų vadovų, kol nebaigtas Prezidentūros skandalo tyrimas, kad tai nebūtų palaikyta spaudimu teisėsaugai.

Skandalą dėl nederamų prezidento ir jo aplinkos ryšių bei slaptos informacijos nutekėjimo iš Prezidentūros tyrusi speciali parlamentinė komisija konstatavo, jog R.Paksas yra pažeidžiamas, ir tai kelia pavojų nacionaliniam saugumui.

R.Paksui dabar gresia parlamentinė apkalta, jei nepaklus raginimui atsistatydinti. Tarp kitų, atsistatydinti prezidentui primygtinai siūlo valdančiosios daugumos lyderiai Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ir premjeras Algirdas Brazauskas.

R.Paksas kartoja esąs nekaltas ir teigia neketinąs atsistatydinti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.