aA
Seime ketvirtadienį vidurdienį ketinama pradėti rinkti parlamentarų parašus, remiančius siūlymą inicijuoti apkaltą prezidentui Rolandui Paksui. Tai paskelbta po ryte vykusio apkaltos tekstą rengusių parlamentinių frakcijų seniūnų pasitarimo.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius
© ELTA
"Šiandien pradėsime rinkti parašus", - žurnalistams pranešė Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius. Apkaltai inicijuoti reikia surinkti ne mažiau kaip 36 parašus.

"Minimalus skaičius tikrai bus, ar bus daugiau - neskaičiavome", - sakė didžiausios valdančiosios Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

I.Šiaulienė trečiadienį prognozavo, jog apkaltos iniciatyvai pritars apie dvidešimt frakcijos narių. Iš viso Socialdemokratinės koalicijos frakcijoje yra 53 nariai.

26 narius turinti valdančioji Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcija ketvirtadienį ryte dauguma balsų pritarė apkaltai. Neabejojama, jog po siūlymu inicijuoti apkaltą pasirašys dauguma opozicinių Liberalų ir centro bei Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijų narių.

Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcija iš viso turi devynis, Liberalų ir centro - 22 narius.

Apkaltai nepritaria prezidento įkurtos Liberalų demokratų partijos frakcijos, taip pat kai kurie Valstiečių ir Naujosios demokratijos frakcijos, mišrios Seimo narių grupės atstovai bei socialdemokratai.

Anksčiau tikėtasi, jog bus surinkta ne mažiau kaip 85 parašai - tiek balsų reikia prezidentui nušalinti po apkaltos, tačiau, socialdemokratams susvyravus, parašų gali būti surinkta mažiau.

Iš viso šiuo metu Seime yra 137 parlamentarai, keturios vietos yra laisvos. Surinkus parašus, jie bus pateikti Seimui, kuris, tikimasi, jau kitą savaitę sudarys specialią komisiją pateiktiems kaltinimams svarstyti.

Valdančiųjų ir opozicinių frakcijų sudarytos darbo grupės parengtame siūlyme inicijuoti apkaltą prezidentas kaltinamas šiurkščiai pažeidęs Konstituciją ir sulaužęs priesaiką pagal šešis punktus. Siūlyme pradėti apkaltą nurodoma aplinkybė, jog prezidentas ir melavo.

Siūlomo surengti apkaltą tekstas galutinai turi būti suredaguotas ir pateiktas pasirašyti iki ketvirtadienio 12 valandos.

Apkaltos prezidentui iniciatoriai remiasi praėjusią savaitę Seimo patvirtintomis parlamentinės laikinosios tyrimo komisijos išvadomis, kurios teigia, jog prezidentas R.Paksas "buvo ir yra pažeidžiamas", ir tai sudaro grėsmes Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Kadangi prezidentas kaltinamas šiurkščiu Konstitucijos pažeidimu, Seimas turės kreiptis į Konstitucinį Teismą išaiškinti, ar prezidento veiksmai prieštaravo pagrindiniam šalies įstatymui.

Seimo pirmininkas A.Paulauskas ir premjeras Algirdas Brazauskas paragino prezidentą atsistatydinti nelaukiant apkaltos, tačiau R.Paksas atsisako tai daryti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.