aA
Daugiau nei pusės Lietuvos mokyklų 5-6 klasių moksleivių kuprinės yra per sunkios, rodo tyrimas. Valstybinis aplinkos sveikatos centras (VASC) kartu su apskričių visuomenės sveikatos centrais organizavo 5-6 klasių moksleivių nešiojamų kuprinių svorių įvertinimą. Tyrimo metu buvo įvertintas 21 tūkst. 868 moksleivių kuprinių svoris, kuprinių tipai, kuprinės nešiojimo būdas bei moksleivių nuomonė apie jų nešiojamos kuprinės svorį.
Mokinys
Mokinys
Tyrimas parodė, kad tik 38 proc. moksleivių kuprinės svoris buvo optimalus.

Anot tyrimo, 16 proc. moksleivių į mokyklą reikmenis nešioja ne mokyklinėse kuprinėse, o 60 proc. moksleivių nuomone, jų kuprinės yra per sunkios.

Medikai rekomenduoja 11-12 metų vaikams nešioti kuprines, kurių svoris sudarytų ne daugiau kaip 10 proc. vaiko kūno svorio, kuprinė turi būti su dviem diržais ir nešama taisyklingai užsidėjus ant pečių. Kasdien nešiojant kuprines, kurių svoris didesnis kaip 15 proc. viso kūno svorio, gali atsirasti nugaros skausmai ar kiti stuburo pakenkimai.

Pasak VASC pranešimo, nuo 2005 metų sausio 1 dienos įsigaliojus higienos normai "Mokykliniai vadovėliai", pagal kurią visi vadovėliai turės sverti ne daugiau kaip 1-4 klasėms - 300 gramų, 5-8 klasėms - 400 gramų, 9-10 klasėms - 500 gramų, 11-12 klasėms - 600 gramų.

Taip pat yra rekomenduojama mokyklų steigėjams, vadovams bei mokytojams jau 2004 metais įsigyti tik reglamentuoto svorio vadovėlius, o mokytojams aiškiai moksleiviams pasakyti, kokius vadovėlius ar pratybų sąsiuvinius reikia atsinešti kitai pamokai.

Be to, reikėtų skatinti moksleivius nešioti tik mokyklines kuprines.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.