aA
Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas trečiadienį Stokholme įteikė prestižines Nobelio premijas rašytojui iš Pietų Afrikos Johnui M. Coetzee (Džonui M. Kucei) ir dar devyniems mokslininkams, daugiausia JAV piliečiams. Iškilmingą ceremoniją, tiesa, aptemdė neįprastai energingi tariamai nepelnytai nepastebėtų mokslininkų protestai prieš medicinos ir chemijos laureatus.
Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas įteikia Nobelio literatūros premiją J.M. Coetzee
Švedijos karalius Karlas XVI Gustavas įteikia Nobelio literatūros premiją J.M. Coetzee
© EPA-ELTA
Nobelio medicinos premija bei čekis 10 mln. Švedijos kronų (1,1 mln. eurų) trečiadienį Stokholmo koncertų rūmuose buvo įteikta amerikiečiui Paului C. Lauterburui (Polui Č. Lauterburui) ir britui Peteriui Mansfieldui (Piteriui Mansfildui) už magnetinės rezonansinės tomografijos sukūrimą.

Švedijos karališkajai akademijai spalį paskelbus šių laureatų pavardes, JAV tyrėjas ir verslininkas Raymondas Damadianas (Reimonas Damadianas) kelių valstybių laikraščiuose ėmė spausdinti reklaminius straipsnius per visą puslapį, kuriuose protestavo prieš tai, kad premija nebuvo skirta jam, o Švedijos žiuri net vadino "nusikalstama". Jo teigimu, abu laureatai tik ištobulino tai, ką jis išrado.

Nobelio chemijos premija už pasiekimus tiriant žmogaus organizmo ląstelėse esančius vandens ir druskų kanalus trečiadienį įteikta amerikiečiams Peteriui Agre (Piteriui Agrei) ir Roderickui MacKinnon (Roderikui Makinonui).

Tačiau Rumunijos mokslinių tyrimų tinklas "Ad Astra" premijos įteikimo dieną atsiuntė protesto peticiją su 400 mokslininkų iš viso pasaulio parašais. Pareiškimą pasirašiusių asmenų nuomone, ląstelių biologas Gheorghe Benga (Georgė Benga) dar 1986 metais, arba šešeriais metais anksčiau už laureatus, pasiekė tokių pat mokslinių rezultatų ir paskelbė juos žurnale "European Journal of Cell Biology".

Nobelio premija už pasiekimus fizikos srityje įteikta rusui Vitalijui Ginsburgui, JAV gyvenančiam rusui Aleksejui Abrikosovui ir britui Anthony Leggettui (Entoniui Legetui). Jie, anot Nobelio komisijos, atliko esminių darbų elektros srovės perdavimo be nuostolių tema.

Premiją už pasiekimus ekonomikos mokslų srityje Švedijos karalius įteikė amerikiečiui Robertui F. Engle'ui (Robertui F. Englui) ir JAV dirbančiam britui Clive'ui W. J. Grangeriui (Klaivui V. Dž. Grandžeriui) už naujų chronologinių ūkio duomenų, pavyzdžiui, kainų, palūkanų ar bendrojo vidaus produkto, statistinio įvertinimo metodų atradimą.

Kelios valandos prieš ceremoniją Stokholme Norvegijos sostinėje Osle trečiadienį žmogaus teisių aktyvistei iš Irano Shirin Ebadi (Širin Ebadi) buvo įteikta Nobelio taikos premija.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.