aA
Kauno apygardos teisme spirito, alkoholinių gėrimų ir cigarečių kontrabanda stambiu mastu kaltinamos grupuotės narys Vygaudas Vaznelis trečiadienį tardamas paskutinįjį žodį sakė jaučiąsis esąs atpirkimo ožys ir savo vaidmenį keliais milijonais litų vertinamuose kontrabandos sandoriuose pavadino "varžtelio vaidmeniu".
Nuosprendį kaltinamiesiems byloje teismas ketina paskelbti kitų metų sausio 22 dieną.

Buvęs bendrovės "Pilita" direktorius 42 metų V.Vaznelis savo kalboje aiškino tik atlikdavęs prekių užsakymus. "Tą vaidmenį, kurį atlikau, galima vadinti varžtelio vaidmeniu ir tas varžtelis nebuvo įstatytas pakankamai galingai", - kalbėjo jis.

V.Vazneliui spalio mėnesį prokurorai siūlė skirti 9 metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose.

Kaltinamasis prašė teisėjos atsižvelgti į tai, kad augina du paauglius sūnus, jo šeimos materialinė padėtis nėra gera ir neskirti griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Jis pareiškė, kad gailisi "laiku neįvertinęs situacijos ir neatsiribojęs nuo jam artimo žmogaus - pusbrolio Mindaugo Silickio".

Vienas pagrindinių kaltinamųjų šioje byloje - buvęs Vilniaus apskrities mokesčių policijos komisaras M.Silickis - prieš daugiau nei pusmetį pasikorė Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime, teismas nespėjo jo apklausti.

V.Vaznelio bendrininkams, jau tarusiems paskutinį žodį, - buvusiam Marijampolės teritorinės muitinės vyriausiajam inspektoriui 45 metų Kęstučiui Kušlevičiui prokurorai siūlė skirti 10 metų laisvės atėmimo bausmę, "Medicinos banko" kasininkui - 33 metų Jonui Martišiui - 9 metų laisvės atėmimo bausmę.

Šie asmenys Specialiųjų tyrimų tarnybos iškeltoje ir apie metus teisme nagrinėtoje byloje kaltinami dalyvavimu nusikalstamame susivienijime, spirito, stipriųjų alkoholinių gėrimų bei cigarečių laikymu, gabenimu ir realizavimu stambiu mastu.

Nuo 1999 metų birželio iki 2000 metų kovo išaiškinti 22 šios grupuotės įvykdyti kontrabandos stambiu mastu atvejai. Tyrimo metu nustatyta, jog per minėtą laikotarpį į Lietuvą nelegaliai, išvengiant muitinės kontrolės, buvo įvežta daugiau kaip 472 tūkst. litrų spirito už 1 mln. 374 tūkst. litų, dar beveik 46 tūkst. litrų degtinės, įvertintos 105 tūkst. 644 litais, bei 4 mln. 80 tūkst. pakelių cigarečių "West" už beveik 4 mln. litų.

Be minėtų asmenų į šią nusikalstamą veiklą buvo įtrauktas ir Latvijos pilietis, Rygos bendrovės "Autokama" savininkas Nikolajus Ribakovas, bei du Vidaus reikalų ministerijos pensininkai Juozas Leščiukaitis ir Česlovas Sakalauskas.

J. Leščiukaitis ir Č.Sakalauskas nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti, nes pareigūnams suteikė vertingos informacijos ir byloje buvo tik liudytojais. N.Ribakovo baudžiamoji byla išskirta į atskirą tyrimą.

Prokurorai teismui yra pasiūlę atmesti žmonos Jurgitos Silickienės ir motinos Janinos Silickienės prašymą reabilituoti M.Silickį po jo mirties. Taip pat pasiūlyta konfiskuoti jo iš nusikalstamos veiklos įgytą bei areštuotą turtą: butą Kauno centre, sąskaitų likučius bankuose, butą Vilniuje, kavinę, įkurtos bendrovės turtą, automobilį "VW Passat", bendrovės "Lietuvos telekomas" akcijas. Bendra turto, kuris užrašytas M.Silickio, jo žmonos, motinos ir uošvių vardu, vertė - maždaug pusantro milijono litų.

Prokurorai yra pasiūlę konfiskuoti ir kitų kaltinamųjų bei jų artimųjų vardu įgytą ir teismo areštuotą turtą - J.Martišiaus monetų kolekciją, kurios vertė apie 160 tūkst. litų, per 637 tūkst. litų įvairia valiuta, V.Vaznelio automobilį Renault, du elektrinius keltuvus, sunkvežimį "Kamaz" su puspriekabe, iš K.Kušlevičiaus motinos pasiūlyta konfiskuoti butą Marijampolėje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.