aA
Studentų atstovai, gruodžio 9 dieną susitikę su LR Švietimo ir mokslo ministerijos vadovybe, aptarė galimas reformas sprendžiant svarbiausius studentų klausimus dėl studijų kokybės, socialinės paramos, bendrabučių renovacijos, sakoma pranešime spaudai.
Vanduo, čiaupas
Vanduo, čiaupas
Ministras A. Monkevičius supažindino studentus su sprendimu paskirstyti šiais metais nepanaudotą 1 mln. litų, sutaupytą iš bendrųjų mokslo ir studijų sistemos poreikių tenkinimui skirtų lėšų. Akademinio jaunimo atstovus nudžiugino, kad ministras nusprendė šias lėšas paskirstyti būtent geriausiai besimokančių kiekvieno valstybinio universiteto dieninės studijų formos pagrindinių, antrosios pakopos arba vientisųjų studijų studentų stipendijoms. Šie studentai papildomai gaus didesnes nei 300 Lt. vienkartines stipendijas.

Sprendžiant stipendijų bei paskolų fondų nuolatinių trūkumų klausimą, nuspręsta peržiūrėti visą studentų paramos sistemą. Šiai užduočiai atlikti bus sudaryta darbo grupė iš ministerijos, aukštųjų mokyklų bei studentų atstovų.

Studentai atkreipė dėmesį, kad nėra aiški stipendijų fondo formavimo metodika. Studentų skaičiavimais, be planuojamų papildomų 4,2 mln. litų, stipendijų fondui dar trūksta 1,6 mln. litų, kad būtų pilnai įgyvendinama šio fondo formavimo metodika. Tuo tarpu viceministro R. Vaitkaus teigimu, lėšų trūksta kur kas mažiau. Viceministras pažadėjo artimiausiu metu studentų atstovams pateikti išsamią stipendijų fondo formavimo metodiką ir tikino, kad jei studentų nuogąstavimai dėl nepakankamai skirtų lėšų stipendijoms pasitvirtins, 2004 m. kovo mėnesį, koreguojant valstybės biudžetą, trūkstami pinigai bus skirti.

Diskusijos metu nuspręsta siūlyti kitais metais paskolų fonde sujungti paskolų studijų įmokoms bei pragyvenimo išlaidoms fondus, kadangi pastarųjų paklausa gerokai viršija pasiūlą. Tuo tarpu fonde, skirtame studijų įmokų paskoloms, lieka nepanaudotų lėšų.

Susitikimo dalyviai pripažino, kad aukštųjų mokyklų administruojami bendrabučiai yra apgailėtinos būklės ir renovacija bei gyvenimo sąlygų gerinimas paspartės tik tuomet, kai tuo pradės rūpintis studentų savivaldos, bendradarbiaudamos su verslo sektoriumi. Į kuriamas viešąsias įstaigas, kurios administruotų studentų bendrabučius, noriai investuotų ne vienas verslininkas. Aptartos galimybės gauti finansavimą ir iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų.

Studentų atstovai domėjosi, kaip bus įvertinamas praėjusiais metais Švietimo ir mokslo ministerijos bendrabučių renovacijai skirtų 5 mln. litų panaudojimo efektyvumas. Ministras pažadėjo, kad vertinime dalyvaus ir ministerijos, ir aukštųjų mokyklų bendruomenės atstovai.

Aptarti ir studijų kokybės klausimai dėl studijų programų gausos, praktinių įgūdžių trūkumo, verslumo skatinimo, kolegijų absolventų galimybių tęsti studijas universitetuose ir kt.

Švietimo ir mokslo ministerijos vadovybė pažadėjo tęsti reguliarias diskusijas su studentų atstovais bei kvietė juos tolimesniam konstruktyviam bendradarbiavimui. „Džiugu, kad Švietimo ir mokslo ministerijos vadovai kviečia studentų atstovus prie apskritojo stalo, bet dar svarbiau, kad į studentų išsakytas mintis ir pasiūlymus būtų įsiklausyta ir atsižvelgta,“ - teigė Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Mindaugas Reinikis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.