aA
Prezidento Rolando Pakso rinkimų išlaidos nebus perskaičiuojamos, rašo dienraštis "Lietuvos žinios". Seimo laikinosios komisijos, tyrusios grėsmes nacionaliniam saugumui, posėdžiuose kilus įtarimams, kad prezidento R.Pakso rinkimų kampanija galėjo kainuoti kelis kartus daugiau, nei nurodoma oficialiai, buvo pavesta Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) dar kartą patikrinti finansines prezidento rinkimų kampanijos ataskaitas.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Tačiau buvusios parlamentinės komisijos pirmininkas Aloyzas Sakalas teigė, kad jokio atsakymo iki šiol negavo.

VMI atstovės spaudai Marijonos Varneckienės teigimu, šį darbą turėtų atlikti Vilniaus apskrities mokesčių inspekcija. Tuo tarpu šios inspekcijos viršininko pavaduotoja Raimonda Savickienė sakė, kad jų institucija taip pat neužsiima ataskaitų tikrinimu ar jų perskaičiavimu, rašo dienraštis.

"Mums buvo liepta ne patikrinti ataskaitas, o paaiškinti kai kurias jų detales. Tai padarėme, tačiau nuo to pažyma apie rinkimų ataskaitą nepakito", - kalbėjo R.Savickienė.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas, tikrindamas R.Pakso rinkimų kampanijos pajamas ir išlaidas, rado vienintelį akivaizdų pažeidimą, apie kurį buvo kalbėta ir komisijos posėdyje - sausio pirmosiomis dienomis pasirodžiusio bulvarinio leidinio su R.Pakso reklama tiražą apmokėjo ne kandidato rinkimų štabas, o Jurijaus Borisovo vadovaujama bendrovė "Avia Baltika".

Pasak Z.Vaigausko, nustatyti, kiek pinigų kandidatas išleido ir kiek jam buvo paaukota, - labai sunku. Dėl netobulų rinkimų finansavimo įstatymų kandidatas gali pateikti sau parankias ataskaitas. Įstatyme taip pat nenumatyta, kaip turėtų būti atsiskaitoma su rinkimuose padedančiomis užsienio kampanijomis.

VRK pirmininko nuomone, išeitis šioje situacijoje viena - reikia kuo greičiau keisti įstatymus ir taip užkirsti kelią neskaidriai rinkimų finansavimo sistemai, rašo dienraštis.

Parlamentinė komisija dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui lapkričio mėnesį konstatavo, kad R.Pakso rinkimų kampanija buvo finansuojama pažeidžiant Politinių kampanijų finansavimo kontrolės įstatymą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.