aA
JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) antradienį susitikęs su Kinijos premjeru Wen Jiabao (Ven Dziabao) šiurkštokai perspėjo Taivano prezidentą Chen Shui-bianą (Čen Šiubianą) nekeisti esamo statuso Kinijos atžvilgiu.
George W. Bush
George W. Bush
© EPA-ELTA
G.W.Busho komentarai buvo perspėjimas Chen Shui-bianui nerengti saloje referendumo, kuris planuojamas kartu su kovo mėnesį įvyksiančiais prezidento rinkimais. Šie planai papiktino Kiniją, kuri nuogąstauja, kad Taivanas pamažu siekia nepriklausomybės.

"Nepritariame jokiems vienašališkiems sprendimams - tiek Kinijos, tiek Taivano - keisti status quo, o Taivano lyderio komentarai bei veiksmai rodo, kad jis galbūt nori vienašališkai nuspręsti keisti status quo. Mes tam nepritariame", - sakė G.W.Bushas, kartu su Wen Jiabao sėdėdamas Ovaliniame kabinete.

Šis jo pareiškimas rodo kiek sugriežtėjusį JAV požiūrį, kuris iki šiol buvo toks: Vašingtonas "neremia" Taivano žingsnių siekiant nepriklausomybės. Kinija Taivaną laiko atsiskyrusia savo provincija, kuri vieną dieną turi grįžti į jos glėbį.

Wen Jiabao, kuris atvyko siekti patikinimų, kad Jungtinės Valstijos imsis kokių nors veiksmų Taivanui suvaldyti, sveikino G.W.Busho komentarus.

"Labai vertiname prezidento Busho poziciją dėl pastarųjų žingsnių ir įvykių Taivane, tai yra, mėginimų griebtis įvairiausių referendumų kaip dingsties siekti Taivano nepriklausomybės", - sakė Wen Jiabao, kuris Kinijos Komunistų partijos hierarchijoje užima trečią vietą po prezidento Hu Jintao (Hu Dzintao) ir parlamento pirmininko Wu Bangguo (Vu Banguo).

Tuo tarpu Taivanas sakė nematąs jokio JAV politikos pasikeitimo. "Jungtinių Valstijų pozicija tokia pati, kaip ir anksčiau. Jos tvirtina, kad "vienos Kinijos" politika neleidžia nė vienai šaliai pačiai keisti status quo ir tori taikaus sprendinio", - sakė užsienio reikalų ministras Eugene'as Chienas (Judžinas Čienas).

Taivano prezidentas sakė, kad pritaria tam, jog reikia išlaikyti status quo, tačiau pridūrė, kad kartu su rinkimais planuojamo referendumo tikslas - išvengti karo su žemynu.

G.W.Busho pastabos nustebino Taivano rėmėjus. Neokonservatorius Gary Schmittas (Geris Šmitas) iš Vašingtone įsikūrusios organizacijos "Project for the New American Century" sakė, kad G.W.Busho politika yra supainiota ir kad "to, ką daro Busho administracija, ilgalaikis poveikis iš tikrųjų tik paspartins krizę, kurios jie stengiasi išvengti".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.