aA
Dosniausias prezidento Rolando Pakso rinkimų kampanijos rėmėjas verslininkas Jurijus Borisovas Lietuvos pilietybę įgijo per rekordiškai trumpą laiką.
LR Konstitucinio teismo teisėjai
LR Konstitucinio teismo teisėjai
Tai pasitvirtino Konstitucinio Teismo posėdyje trečiadienį apklausus liudytojus - Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Pilietybės reikalų komisijos pirmininko pavaduotoją - Pilietybės poskyrio vedėją Vidutę Veroniką Rinkevičienę, šios komisijos sekretorę - Pilietybės poskyrio specialistė Dijaną Gintautienę ir komisijos narį - Analizės ir strateginio planavimo skyriaus vyresnįjį specialistą Eugenijų Šimanauską. Šie valdininkai priėmė J.Borisovo priesaiką.

Kaip teismui pasakojo V.V.Rinkevičienė, balandžio 10 dieną paskambino J.Borisovo juriste prisistačiusi moteris ir pasiteiravo, ar yra galimybė prisiekti J.Borisovui.

Pilietybės reikalų komisijos nariai nusprendė, kad J.Borisovas prisiekti gali. Buvo žinoma, kad verslininkas netrukus planuoja vykti į komandiruotę

"Jam buvo pasakyta, kad atvykdamas turi turėti dekretą", - liudijo teismui V.V.Rinkevičienė. Ji pripažino, kad komisijos nariai net nesiaiškino, ar R.Paksas jau yra pasirašęs dekretą dėl pilietybės suteikimo J.Borisovui išimties tvarka.

Pagal galiojančią tvarką prezidento dekretai įsigalioja kitą dieną po to, kai yra paskelbiami "Valstybės žiniose", jei dekrete nėra nurodyta kita įsigaliojimo data.

Dekretas, kuriuo J.Borisovui balandžio 11 dieną buvo suteikta pilietybė išimties tvarka, "Valstybės žiniose" buvo paskelbtas balandžio 16 dieną. Dekretai dėl pilietybės suteikimo įsigalioja po to, kai asmuo duoda priesaiką.

R.Paksas pasirašius dekretą, J.Borisovas iš karto gavo šalies prezidento dekreto nuorašą, tą pačią dieną prisiekė Lietuvos valstybei Vilniaus miesto savivaldybės patalpose, užpildė visus būtinus dokumentus ir gavo Lietuvos piliečio pasą.

Konstituciniam Teismui liudijęs generalinio prokuroro pavaduotojas Vytautas Barkauskas, kuris taip pat yra prezidento sudarytos Pilietybės komisijos narys, teigė, kad prokuratūra jokios informacijos apie pilietybės prašančius komisijai neteikia.

"Tai buvo Valstybės saugumo departamento, o ne prokuratūros kompetencija", - sakė V.Barkauskas. Jis sakė nežinąs, ar dėl J.Borisovo Prezidentūra buvo kreipusis į VSD, ar ne.

Generalinio prokuroro pavaduotojas aiškino, kad jam buvo žinoma, jog anksčiau buvo iškeltos dvi bylos dėl kompanijos "Avia Baltika". Abejonių dėl pilietybės suteikimo J.Borisovui pareigūnui nekilo, nes tos bylos jau buvo nutrauktos.

Konstitucinis Teismas trečiadienį apklausęs visus liudytojus, posėdį tęs kitą antradienį. Jame vyks teisminiai ginčai. Konstitucinis Teismas Seimo prašymu svarsto, ar teisėtas šiemet balandį pasirašytas R.Pakso dekretas, kuriuo Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta jo prezidentinės rinkimų kampanijos dosniausiam finansuotojui Jurijui Borisovui.

Praėjusį ketvirtadienį teismas apklausė keturiolika kviestų liudytojų. Į klausimus atsakė ir prezidentas. R.Paksas teisme teigė, kad jo dekretas suteikti Lietuvos pilietybę prieš tai jos netekusiam J.Borisovui buvo teisėtas.

Išnagrinėjęs bylą, nutarimą, ar prezidento dekretas atitinka pagrindinį šalies įstatymą - Konstituciją - teismas turi paskelbti per mėnesį.

R.Pakso rinkimų kampanijai 1,2 mln. litų paaukojusio J.Borisovo atžvilgiu Generalinė prokuratūra dabar atlieka du ikiteisminius tyrimus - dėl grasinimų prezidentui ir prekybos sraigtasparnių detalėmis su terorizmą remiančiu Sudanu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.