aA
Susirūpinęs lietuvių kalbos perspektyvomis Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis pateikė parlamentui nutarimo projektą, kuriuo siekiama nesiaurinti lietuvių kalbos vartojimo Lietuvai tapus ES nare.
R.Pavilionis
R.Pavilionis
© ELTA
Antradienį Seimo plenariniame posėdyje pateikdamas šį dokumentą R. Pavilionis sakė matąs tokių požymių, taip pat ir Valstybinės kalbos įstatymo nepaisymo kai kuriuose poįstatyminiuose aktuose, kai kurių atskirų ministerijų nutarimuose, o esą ypač grėsminga.

Priėmus šį dokumentą, Valstybinė lietuvių kalbos komisija iki kitų metų gegužės 1 d. turės parengti siūlymus, kaip turėtų būti tobulinamas dabar galiojantis Valstybinės kalbos įstatymas. Vyriausybei siūloma peržiūrėti galiojančius įstatymų lydimuosius dokumentus, kad tiesiogiai ir netiesiogiai nebūtų varžoma mokslininko laisvė skelbti mokslo darbus lietuvių kalba.

"Kai kalbama apie mokslininkų kalbą, prieita net iki paradoksalaus dalyko, kai mokslo darbai laikomi moksliniais, jeigu skelbiami viename iš tarptautinių mokslo leidinių sąvade, į kurį patenka tik anglų kalba paskelbti darbai", pabrėžė R. Pavilionis.

Tuo tarpu ES politika, anot jo, labai aiškiai ir nedviprasmiškai yra orientuota į kalbų vertės išsaugojimą ir jų sklaidą ne tik visuomenės gyvenime, bet ir mokslo bendruomenėse. Seimo komiteto vadovas taip pat priminė, kad pernai Seimas 2004 metus paskelbė Kalbos ir knygos metais.

Nutarimo projekte taip pat siūloma skirti lėšų Valstybinės lietuvių kalbos komisijos parengtam Valstybinės kalbos politikos 2003-2008 m. gairių priemonių planui įgyvendinti. Švietimo ir mokslo ministerijai siūloma parengti programą, kuria siekiama sustiprinti lietuvių kalbos (gimtosios ir valstybinės) mokymą visose formaliojo švietimo įstaigose, taip pat tobulinti lietuvių kalbos kompetenciją aukštosiose mokyklose.

R. Pavilionio pateiktame nutarimo projekte Lietuvos nacionaliniam radijui ir televizijai siūloma peržiūrėti programų tinklelį ir, atsižvelgiant į LRT misiją, parengti lietuvių kalbos mokymo ir lituanistikos populiarinimo laidų programą.

Nutarimo projektą "Dėl lietuvių kalbos politikos ir perspektyvų Lietuvai tapus ES nare" Seimas ketina svarstyti ir priimti gruodžio pabaigoje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.