aA
Prezidentas Rolandas Paksas antradienį susitikime su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pavaduotoju Žimantu Pacevičiumi pareiškė priekaištų už "prastus" darbo rezultatus, tiriant žemėtvarkininkų piktnaudžiavimą dalijant žemės sklypus.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Kaip spaudos konferencijoje sakė prezidento patarėjas teisėtvarkos klausimais Visvaldas Račkauskas, nepaisant to, jog STT dabar nustato daugiau nusikalstamų veikų, tarnyba dirba "žymiai per lėtai, ir rezultatai yra nepatenkinami".

STT sulaukė prezidento kritikos ir už tai, kad iki šiol nepasinaudojama Seimo priimta Valstybės tarnybos įstatymo pataisa dėl valstybės tarnautojų atsakomybės už piktnaudžiavimą tarnyba.

Liepos mėnesį priima įstatymo pataisa leidžia atleisti valstybės tarnautojus už piktnaudžiavimą tarnyba, netaikant senaties termino. Už šiurkščius pažeidimus atleistas asmuo negalės būti priimamas į valstybės tarnybą trejus metus.

Patarėjas taip pat kritikavo, kad STT per mažai bendradarbiauja su Generaline prokuratūra ir premjero Algirdo Brazausko sudaryta darbo grupe tirti pažeidimus atkuriant teises į žemės nuosavybę.

Savo ruožtu Ž.Pacevičius žurnalistams teigė, kad STT dirba "atsakingai", tyrimų mastas yra labai didelis, ilgai atliekamos ekspertizės, reikalingos specifinės žinios, o STT neturi specialistų, išmanančių žemėtvarkos problemas.

STT direktoriaus pavaduotojas vylėsi, kad teismai atims dalį sklypų iš neteisėtai juos įsigijusių asmenų. Tuoj po spaudos konferencijos STT atstovė spaudai žurnalistams išdalijo ataskaitą apie vienuolikos šių metų mėnesių STT darbo rezultatus.

Iki šiol yra išaiškintos 189 nusikalstamos veikos, iš jų - 123 valstybės tarnybai ir viešiesiems interesams, pradėti 104 ikiteisminiai tyrimai.

Tarp 139 įtariamų padarius nusikalstamas veikas STT tyrimuose - 29 Policijos departamento struktūrinių padalinių pareigūnai, 23 Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) struktūrinių padalinių pareigūnai, 11 muitinės tarnautojų ir pareigūnų bei 32 kitų institucijų valstybės tarnautojai.

Pasak STT pranešimo spaudai, premjero sudarytai darbo grupei STT pateikė informaciją apie beveik 1 mln. 200 tūkst. nuosavyvės teise įgytų sklypų bei daugiau nei 375 tūkst. parduotų ar dovanotų žemės sklypų.

Iki šiol STT pradėjo 15 ikiteisminių tyrimų dėl valstybės tarnautojų, atsakingų už žemės nuosavybės teisių atkūrimą, piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi, viršijant jiems suteiktus įgaliojimus. Du tyrimai nutraukti prokuroro nutarimu, vienas perduotas nagrinėti teisme, 20-čiai asmenų laikinai apribotos nuosavybės teisės į 79 žemės sklypus.

Be to, pažymima, kad tyrimų metu atsistatydinti arba buvo atleisti iš užimamų pareigų 12 Žemės ūkio ministerijos ir jos reguliavimo sričiai priskirtų institucijų valstybės tarnautojų, 13 valstybės tarnautojų skirtos drausminės nuobaudos.

STT taip pat atlieka tyrimą įtarus, kad 2000 metais Žemės ūkio ministerijai sudarius sutartį su Vakarų Lietuvos žvejų ir žuvies perdirbėjų konfederacija dėl tikslinės 2 mln. 500 tūkst. litų paramos skyrimo žvejų uosto Klaipėdoje infrastruktūros objektams statyti ir įrenginiams įsigyti bei 1 mln. litų Kuršių marių žvejybos infrastruktūrai gerinti, galimai buvo padaryta didelė žala valstybės interesams.

Be to, STT informavo prezidentą apie tai, kad 18 VSAT Biržų užkardos Germaniškio pasienio kontrolės punkto pareigūnų ir 6 kiti asmenys apklausti įtariamaisiais STT atliekant ikiteisminį tyrimą dėl tarnybos pareigų neatlikimo ir neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną.

Itariama, kad per metus nuo 2001 metų spalio iš NVS šalių per Lietuvą į Skandinavijos šalis, panaudojant Lietuvos piliečių pasus, buvo išvežtas 201 asmuo.

Paklaustas, ar po išsakytos kritikos prezidentas neplanuoja keisti STT vadovo Valentino Junoko, V.Račkauskas lakoniškai atsakė, kad apie tai "nei šiandien, nei vakar kalbėta nebuvo". Skandalas dėl žemėtvarkos valdininkų piktnaudžiavimo dalijant sklypus kilo birželio pradžioje.

Rugsėjį žiniasklaida pranešė, kad pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kada žemės sklypai yra mainomi į pagal vertę nelygiaverčius daiktus: muzikos instrumentus, motorolerius, buities apyvokos techniką, žemės ūkio produktus. Teigiama, kad tokiu būdu nuosavybę bando formaliai atsikratyti tie žemės turėtojai, kurie ją įsigijo apeinant įstatymus ar kitais abejotinais būdais.

Notarai tokias mainų sutartis tvirtina, nes jas sudaryti leidžia Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinasis įstatymas.

Darbo grupė, sudaryta įvertinti valstybės tarnautojų veiksmams, susijusiems su nuosavybės teisių į žemę atkūrimu, lapkričio pradžioje nustatė, kad įsigydami žemės sklypus, trys apskričių viršininkai ir du jų pavaduotojai galimai pažeidė Viešųjų ir privačių interesų valstybės tarnyboje įstatymą.

Darbo grupė tyrė tik 12 apskričių viršininkų ir pavaduotojų (su giminaičiais) žemės sklypų įsigijimo teisėtumą. Kitų 10 apskrities viršininkų ir jų pavaduotojų veikla nekėlė įtarimų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.