aA
Antarktyje netoli Pietų Korėjos tyrimų stoties dėl didelio bangavimo apsivertus valčiai žuvo vienas šios šalies mokslininkas, o kiti keturi buvo išgelbėti, kai plaukte per ledinį vandenį pasiekė krantą, antradienį pranešė pareigūnai.
Antarktyje dirbantys gelbėtojai padėjo ieškoti šių penkių ir dar trijų kitų Pietų Korėjos piliečių, kurių valtys apsivertė esant prastam orui.

Drama prasidėjo sekmadienį, kad dingo trijų mokslininkų grupė, išlydėjusi 24 į Seulą grįžtančius kolegas ir pasukusi atgal į Pietų Korėjos tyrimų bazę Karaliaus Jurgio saloje, pranešė pareigūnai ir vietos žiniasklaida.

Antroji valtis su penkiais žmonėmis išplaukė jų ieškoti ir taip pat dingo. Karaliaus Jurgio sala yra tarp Antarkties pusiasalio ir pietinio Pietų Amerikos galo.

"Gelbėtojų komanda rado tris dingusiuosius, nes oras buvo geras", - sakė vienas pareigūnas. Pasak jo, pirmąją dingusiųjų grupę gretimoje saloje pastebėjo Čilės oro pajėgų sraigtasparnio įgula.

"Visi trys buvo nugabenti į Čilės oro pajėgų ligoninę", - sakė pareigūnas ir nurodė, kad vienas jų serga, o kiti du jaučiasi gerai.

Kiek vėliau Rusijos patruliai kitoje netoliese esančioje saloje surado antrąją grupę, išplaukusią ieškoti pirmosios. Keturi gyvi likę žmonės sugebėjo nuplaukti iki kranto ir prisiglaudė trobelėje, kuri buvo naudojama kaip laikinas prieglobstis, telefonu sakė vienas Pietų Korėjos jūrinių tyrimų instituto darbuotojas. Penktasis tos grupės žmogus mirė, tačiau kol kas neaišku, kaip.

Pietų Korėja savo mokslininkus į Antarktį siunčia nuo 1982 metų, kai įsteigė čia centrą aplinkos sąlygoms tirti.

Pietų Korėjos Karaliaus Sejongo (Sedžongo) stotį mokslininkai laiko strategiškai svarbiu tašku iš kosmoso atskriejančioms ir į Žemės magnetinį lauką įsirėžiančioms dalelėms studijuoti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.