aA
Ir Prezidentas Rolandas Paksas, ir Prezidento kanceliarijos vadovas Andrius Meškauskas vienbalsiai tvirtina, kad vienas svarbiausių argumentų, leidusių “Avia Baltikos” vadovui Jurijui Borisovui suteikti pilietybę išimties tvarka, buvo jo skirta labdara šalies įmonėms bei organizacijoms. Tačiau “Kauno dienos” surinkti faktai rodo, kad dalis “Avia Baltikos” pažymoje minimų įmonių jokios labdaros iš bendrovės apskritai nėra gavusios.
Jurijus Borisovas
Jurijus Borisovas
© ELTA
O kai kurių valstybės institucijų vadovai, matyt, atsidėkodami už paramą, net ėmė platinti Jurijaus Borisovo propagandinį leidinį “Apginkime demokratiją”.

Pilietybės reikalų komisija rėmėsi tik “Avia Baltikos” pažyma. Minėtoje pažymoje nenurodoma, kokio dydžio paramą J.Borisovo vadovaujama bendrovė suteikė konkrečioms įstaigoms ir organizacijoms, tačiau teigiama, kad labdarai per pastaruosius penkerius metus išleistas ne vienas milijonas. Mokesčių inspekcijos atstovai nelinkę komentuoti “Avia Baltikos” finansinių ataskaitų, kuriose nurodoma, kiek bendrovė išleido labdarai ir paramai, tačiau, neoficialiomis žiniomis, tam skirta kiek daugiau nei 600 tūkstančių litų.

  • “Paremta” bažnyčia neegzistuoja
  • Už labdarą platino leidinį
  • Savireklamą vadina labdara
  • Sraigtasparnis - kalėjimų prižiūrėtojams

    “Paremta” bažnyčia neegzistuoja

    Tarp gavusiųjų J.Borisovo vadovaujamos bendrovės paramą minimos valstybinės institucijos, mokyklos, neįgaliųjų draugijos, kultūros įstaigos ir kitos organizacijos, dažniausiai veikiančios Kaune ir rajone.

    Pažymoje minima ir Kauno apsireiškimo katedra, tačiau nei tokios bažnyčios, nei katedros Kaune ir rajone apskritai nėra.

    Vienintelė panašaus pavadinimo parapija yra Prienų rajone. Kaune veikia ir apreiškimo stačiatikių parapija. Tačiau Prienų rajono Kristaus apsireiškimo parapijos atstovai patikino jokios paramos iš “Avia Baltikos” niekada negavę. Kokią bažnyčią J.Borisovas turi galvoje, negalėjo paaiškinti ir jam pilietybę rekomendavę suteikti Pilietybės reikalų komisijos atstovai.

    Jokios labdaros iš “Avia Baltikos” nėra gavęs ir Lietuvos širdies asociacijos Kauno skyrius. Jos atstovai sako nustebę, kad ir jų organizacija minima prieštaringai vertinamoje pažymoje. Pavardės viešai skelbti nenorėjęs asociacijos atstovas svarstė: gal koks nors asociacijos vardu prisidengęs labdaros prašytojas pinigus išsiviliojo apgaule?

    Panašiai kalba ir Kauno J.Naujalio muzikos gimnazijos direktorius Avenyras Ūsas. Anksčiau pareiškęs, kad labdaros iš “Avia Baltikos” mokykla nėra gavusi, vakar direktorius paprašė mokyklos buhalterių patikrinti penkerių metų dokumentus ir įsitikinti, ar jis neapsiriko. Tačiau mokyklos administratorė Jolanta Putrimienė spėja, kad paramą iš bendrovės galėjo gauti mokykloje besimokančių vaikų tėvai. Kauno J.Naujalio muzikos mokykloje besimokančių mokinių tėvai patys privalo ieškoti paramos, jei nori vaikus išsiųsti į tarptautinius konkursus.

    Už labdarą platino leidinį

    Kauno miesto savivaldybės Socialinių reikalų skyriaus vedėjas Alvydas Malinauskas patvirtino, kad J.Borisovas ir jo vadovaujama kompanija yra skyrusi kelis tūkstančius litų kasmet Kauno rotušėje rengiamų labdaros balių metu. Kaune yra susiklosčiusi tradicija kiekvienų metų pabaigoje rengti labdaringus pokylius, jų metu įvairios bendrovės ir verslininkai aukoja labdarai.

    “J.Borisovo, kaip ir kitų verslininkų, labdara mums buvo labai naudinga. Surinktus pinigus skyrėme vaikų globos namams, kitoms lėšų stokojančioms organizacijoms”, - patikino A.Malinauskas, praėjusį penktadienį pats ėmęsis platinti Jurijaus Borisovo propagandinį leidinį “Apginkime demokratiją”.

    Paklaustas, ar tokios iniciatyvos ėmėsi tik norėdamas atsidėkoti už suteiktą labdarą, A.Malinauskas teigė tai daręs tik todėl, kad leidinys jam pasirodė įdomus.

    Savireklamą vadina labdara

    J.Borisovas giriasi remiantis mokymo ir globos įstaigas, tačiau šių vadovai neslepia, kad labdara buvusi vienkartinė ir kukli. Vaikų globos namų “Saulutė” vadovė Tatjana Djačenko sako, kad vaikų globos namai yra gavę paramos. “Ji nebuvo didelė, nupirko magnetofoną, kelis kitus smulkius daiktus. Tačiau tą labdarą gavome tik tuometinio jo atstovo ryšiams su visuomene Sergejaus Jovaišos iniciatyva”, - pripažino vaikų namų atstovė.

    1999 metais vaikų globos namų “Atžalynas” vaikai gavo naują kiliminę dangą bei krepšinio lentą. “Mes einame į daugelį bendrovių, ne išimtis - ir “Avia Baltika”. Labdaros prašiau ir praėjusiais metais, tačiau negavau jokio atsakymo”, - neslėpė Kazimiera Motiejaitienė. Ji nesiryžo pasakyti, ar kukli labdara kai kurioms įstaigoms ir organizacijoms galėjo būti pakankamu pagrindu J.Borisovui suteikti pilietybę išimties tvarka.

    J.Borisovas teigia rėmęs ir įvairius kultūros bei sporto renginius, tačiau “Avia Baltikos” paramą gavusios Rankinio federacijos atstovas Bronius Girdzijauskas sako buvęs nustebęs, kai tarptautiniam turnyrui rengti iš bendrovės gavo vos 1000 litų. “Vyko keturių rinktinių turnyras. Galvojome, kad “Avia Baltika” parems rimtai, tačiau iš didelio debesies buvo mažas lietus”, - neslėpė B.Girdzijauskas.

    Jis sako šios paramos nevadinantis labdara. “Tai paprasčiausias rėmimas. Mes gauname pinigus, todėl populiariname bendrovės vardą. Turime abipusės naudos. Visos firmos renginius remia norėdamos populiarinti savo vardą”, - teigė B.Girdzijauskas ir patikino “Avia Baltikos” veiksmuose nematąs jokios filantropijos.

    Daugelis gavusiųjų paramą iš “Avia Baltikos” mini tuometinio bendrovės ryšių su visuomenę patarėjo Sergejaus Jovaišos pavardę. Jis vadinamas tarpininku tarp J.Borisovo ir labdaros prašytojų.

    “Kai žmonės paprašydavo, stengdavomės jiems padėti. Tai darėme ir kurdami bendrovės įvaizdį, ir nuoširdžiai norėdami padėti žmonėms”, - aiškino tuometis bendrovės atstovas ryšiams su visuomene. Daugiau savo darbo jis nenorėjo komentuoti, nes įsipareigojo nekalbėti apie buvusį darbą. S.Jovaiša “Avia Baltikoje” dirbo iki 1999 metų. Jam išėjus, beveik nė viena bendrovė labdaros nebegavo.

    Sraigtasparnis - kalėjimų prižiūrėtojams

    J.Borisovas noriai rėmė Krašto apsaugos sistemos struktūrinius padalinius. Ne sykį “Avia Baltika” yra skyrusi sraigtasparnių Vidaus tarnybos I pulko pratyboms. Pulko vado pavaduotojas Ričardas Alzbergas pripažino, kad pulkas yra bendradarbiavęs su “Avia Baltika”, tačiau konkrečių skaičių vado pavaduotojas negalėjo įvardyti.

    “Buvo tos paramos. Pinigais J.Borisovas mūsų niekada nerėmė. Kartais leisdavo pasinaudoti sraigtasparniais. Pratybų metu tokia praktika yra labai naudinga”, - patikino R.Alzbergas. Jis sako, kad KAM turi vos du sraigtasparnius, todėl bendradarbiavimas su “Avia Baltika” buvo neišvengiamas. Pastaruoju metu Vidaus tarnybos I pulkas nesinaudoja J.Borisovo vadovaujamos bendrovės sraigtasparniais.

    20 tūkstančių litų “Avia Baltika” nepagailėjo ir Laisvosios rinkos institutui. “Avia Baltika”, kaip ir kitos įmonės, parėmė mūsų programą “Laisvoji rinka - Lietuvos gerovei”. Be “Avia Baltikos”, tą programą rėmė dar apie 60 Lietuvos įmonių”, - aiškino Laisvosios rinkos instituto prezidentas Ugnius Trumpa. Jo vadovaujamas institutas didelę dalį pajamų gauna tokiu būdu.

    “Mes prašome paramos, o įmonės apsisprendžia, remti ar ne. “Avia Baltikos” parama buvo vidutinio dydžio”, - pripažino U.Trumpa.

    Pažymoje minimos ir kitos įstaigos bei organizacijos, tačiau ir joms suteikta parama neviršija kelių tūkstančių litų.

    Kone gausiausiai “Avia Baltika” yra atseikėjusi įvairioms aviacijos organizacijoms, rėmusi aviacijos sporto varžybas. 2002 metais “Avia Baltika” gausiai rėmė Lietuvoje vykusį Europos akrobatinio skraidymo čempionatą. Tokių čempionatų iki šiol nėra vykę jokioje kitoje Rytų bei Centrinės Europos šalyje. Rengėjai teigė, kad be “Avia Baltikos” paramos vargu ar čempionatas būtų įvykęs mūsų šalyje. Be to, “Avia Baltika” jau ne vienerius metus dosniai finansuoja ir Lietuvos akrobatinio skraidymo rinktinę. “Avia Baltika” taip pat įkūrė viešąją įstaigą “V.Lapėno skraidymo mokyklą” ir Aviacijos muziejų Įstros aerodrome.