aA
Tyrimas, lupa
Tyrimas, lupa
Teismas - savininkų pusėje

Vilniaus apygardos administracinis teismas pripažino neteisėtu Vilniaus savivaldybės Tarybos 2002 m. gruodžio 21 d. sprendimą "Dėl Vilniaus miesto teritorijos suvestinių skaitmeninių grafinių duomenų tvirtinimo" kaip prieštaraujantį Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymui.

Vadovaujantis šiais grafiniais duomenimis, Vilniuje didžioji dalis žemės buvo įteisinta kaip negrąžintina, reikalinga visuomenės poreikiams arba komerciniams tikslams, o grąžinimui palikti tik nedideli lopinėliai, daugiausia miesto pakraščiuose.

Savivaldybė skųs

Vilniaus vicemeras Algimantas Vakarinas "Vakaro žinioms" teigė, jog savivaldybė ketina apskųsti administracinio teismo sprendimą.

Pasak vicemero, skaitmeninis žemėlapis, kuriame pažymėtos kol kas neužstatytos, tačiau visuomenės poreikiams ar komercinei statybai numatytos teritorijos, taip pat grąžintini sklypai, yra sudarytas pagal detaliuosius planus. "Tai nėra iš dangaus paimtas planas, - sakė A.Vakarinas, - bet tarpinis dokumentas".

Pretendentų šansai didesni

Visiškai kitaip teismo sprendimą vertino Vilniaus apskrities viršininko pavaduotojas Zbignevas Balcevičius.

Jo teigimu, savivaldybės Tarybos patvirtintame žemėlapyje nuosavybės grąžinimui buvo palikta tik 760 hektarų. Kituose plotuose - ir valstybės išperkama žemė, ir komerciniams tikslams numatyti sklypai. Pageidaujančių tose vietose žemę susigrąžinti natūra dokumentai savivaldybės administracijoje iš karto būdavo atmetami.

Tuo tarpu po administracinio teismo sprendimo grąžintinos teritorijos Vilniuje padidės ir sudarys jau 1700 hektarų. "Tai nereiškia, kad visa ši žemė bus grąžinta pretendentams, - sakė Z.Balcevičius. - Tačiau prašymai grąžinti žemę natūra tose teritorijose kiekvienu konkrečiu atveju bus svarstomi".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.