aA
Valdančiosios daugumos ir opozicijos atstovai Seime pasipiktino Rolando Pakso prezidentinės kampanijos finansinio rėmėjo išleisto politinės reklamos leidinio turiniu ir jo platinimu.
Laikraščio spaustuvė, media
Laikraščio spaustuvė, media
"Nežinau, ar Jurijaus Borisovo leidinį galima vadinti laikraščiu, ar galima jį suderinti su demokratiniais teisiniais principais? Manau, kad žurnalistų visuomeninės organizacijos, etikos inspektorius ir teisėsaugos institucijos turėtų įvertinti šį reiškinį, kuris pirmą kartą vyksta mūsų valstybėje", - spaudos konferencijoje pirmadienį sakė Seimo pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis.

Opozicinė Liberalų ir centro frakcija tuo tarpu pareiškė apgailestavimą, kad prieštaringos reputacijos verslininko Jurijaus Borisovo finansuotą leidinį "Apginkime demokratiją" atspausdino valstybei priklausanti spaustuvė "Spauda".

Spausdinti šį propagandinį leidinį atsisakė visos privačios spaustuvės. "Galima pasidžiaugti, kad privatus verslas šįkart parodė didesnę pilietinę brandą nei valstybės valdoma spaustuvė", - frakcijos pranešime spaudai cituojamas frakcijos narys, Seimo pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius.

Pasak jo, "kai kurias leidinio publikacijas galima vertinti kaip norą sąmoningai diskredituoti valstybės institucijas ir paskleisti abejotino patikimumo informaciją".

Parlamentaro manymu, "minėtas laikraštis dar labiau padidino įtampą visuomenėje, o valstybinė spaustuvė "Spauda" tapo įtampą eskaluojančių asmenų įrankiu".

Praėjusį penktadienį pradėtame platinti laikraštyje "Apginkime demokratiją" bandoma apginti skandalo krečiamo prezidento ir jo rėmėjo bendrovės "Avia Baltika" vadovo Lietuvos ir Rusijos piliečio Jurijaus Borisovo "munduro garbę".

Lietuvos generalinė prokuratūra dabar atlieka du ikiteisminius tyrimus, susijusius su J.Borisovo veikla - dėl grasinimų prezidentui ir dėl jo vadovaujamos bendrovės "Avia Baltika" prekybos karinių sraigtasparnių detalėmis su tarptautinį terorizmą remiančiu Sudanu.

Tuo tarpu prezidentui R.Paksui gresia apkalta Seime, nes parlamentas konstatavo, jog dėl savo ryšių jis "buvo ir yra pažeidžiamas" ir tai "sudaro grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui".

24 puslapių spalvotame leidinyje gąsdinama visuotiniu sekimu, bandoma sumenkinti Valstybės saugumo departamento, pateikusio parlamentui pažymą apie Prezidentūros atstovų ryšius su abejotinos reputacijos asmenimis, VSD direktoriaus Mečio Laurinkaus ir Seimo pirmininko Artūro Paulausko autoritetą.

Laikraštyje publikuojamoje ištraukoje iš Rusijos kompanijos "Almax" Anatolijaus Potnino ir Anos Zatonskajos knygos "Rolandas Paksas: Žmogus ir politikas" piešiamas pabrėžtinai teigiamas prezidento portretas, kitame šių asmenų pasirašytame straipsnyje J.Borisovas vadinamas "nestiprios Lietuvos demokratijos gynėju".

Įtariama, jog ši Rusijos kompanija gali būti susijusi su Rusijos specialiosiomis tarnybomis. A.Potninas ir A.Zatonskaja šiuo metu vieši Lietuvoje ir buvo apklausti prokuratūroje.

R.Pakso atsistatydinimo siekiančios organizacijos paragino šį leidinį surinkti ir perduoti perdirbti į tualetinį popierių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.