aA
Kremliui gavus kontroliuojamą parlamentą po rinkimų į Valstybės Dūmą, valdžios laukia nelengvas pasirinkimas - išsaugoti dabartinę liberalią politiką ar pasukti "stiprios rankos" su nacionalistine pakraipa link. Pasirinkti turės prezidentas Vladimiras Putinas.
V.Putinas
V.Putinas
© EPA-ELTA
Centrinės rinkimų komisijos, suskaičiavusios maždaug pusę biuletenių, duomenys rodo, kad tvirtai pirmauja "Vieningoji Rusija" - beveik 37 proc. rinkėjų atidavė savo balsus "valdžios partijai", kuri per rinkimų kampaniją daugiausia dėmesio skyrė kovai su "vilkolakiais su antpečiais" ir besąlygiškai rėmė visus prezidento veiksmus.

Stebėtojai prieina prie vienos nuomonės, jog "Vieningosios Rusijos" sėkmę galima paaiškinti didžiuliu V.Putino populiarumu. Bet drauge jie su nerimu kalba, kad dalis 70 proc. prezidento reitingo atiteko "stiprios rankos", kurią įkūnija dabartinis Rusijos prezidentas, šalininkams, pirmiausia kairiųjų nacionalistų blokui "Tėvynė" - didžiausiam dabartinės rinkimų kampanijos netikėtumui.

Raginusi peržiūrėti privatizacijos rezultatus, pakeisti pajamų už gamtinius išteklius perskirstymo būdą ir ginti rusų teisės, "Tėvynė" gavo net 9 proc. balsų.

"Svarbiausias klausimas - kaip interpretuos rinkimų rezultatus prezidentas, nes jis kontroliuos Dūmą. Viską spręs vienas žmogus - Vladimiras Putinas", - sakė tiesioginėje Pirmojo kanalo laidoje Valstybės Dūmos deputatas Vladimiras Ryžkovas.

Dešiniųjų jėgų sąjunga (DJS), sprendžiant pagal visuomenės nuomonės apklausas prieš pat rinkimus, galėjo tikėtis mažiausiai 6 proc. balsų , bet, negalutiniais duomenimis, gavo tik 3,8 procento. Tai nemalonus netikėtumas dešiniesiems, kurie dabar drąsina save, kad "pralaimėjo mūšį, bet ne karą".

Tačiau jeigu balsavimo stambiuose industriniuose centruose rezultatai nepakeis bendros tendencijos, artimiausius ketverius metus Rusijoje įstatymų leidyba, be kurios neįmanomas didelių struktūrų reformos, vyks be dešiniųjų.

"Valdžia Dūmoje pereina jėgoms, siekiančioms griežtinti autoritarinę tvarką, pakeisti konstitucinę santvarką šalyje. Esant tokioms aplinkybėms, Rusijos prezidentas tampa pačiu demokratiškiausiu politiku. Jam tenka tiesioginė atsakomybė už Rusijos demokratinę raidą ir už stabilumą šalyje", - sakė vienas DJS lyderių Borisas Nemcovas, komentuodamas savo partijos pralaimėjimą.

FRANKENŠTEINAS?

Daugelis politologų kalbėjo per rinkimų kampaniją, jog blokas "Tėvynė" buvo įsteigtas Kremliaus iniciatyva "atgnaibyti" balsams nuo Kremliui neparankių komunistų.

Į šį bloką įėjo tiek tradiciniai valdžios oponentai, tokie kaip Rusijos Federacijos komunistų partijos (RFKP) frakcijos narys ekonomistas Sergejus Glazjevas ir generolas Valentinas Varenikovas, tiek susiję su valdžia žmonės, konkrečiai - prezidento specialusis atstovas Kaliningrado problemai spręsti ir buvęs "vieningosios Rusijos" narys Dmitrijus Rogozinas, buvęs Centrinio banko vadovas Sergejus Geraščenka ir buvęs oro desanto kariuomenės vadas Georgijus Špakas.

"Manau, kad už mus balsavo rinkėjai, kurie balsvo už Putiną, bet niekada nebūtų balsavę už "Vieningąją Rusiją", - sakė žurnalistams rinkimų naktį D.Rogozinas, komentuodamas savo bloko sėkmę. Politikams ne juokais sukėlė nerimą "Tėvynės", kurią DJS dar iki rinkimų pavadino "rudąja grėsme", proveržis.

"Tie, kurie užsakė politikos technologams šį projektą, jau išsigando - ar tik ne Frankenšteinas išėjo", - sakė televizijos NTV laidoje "Jukos" finansuojamo laikraščio "Moskovskije novosti" vyriausiasis redaktorius Jevgenijus Kiseliovas.

"Tėvynė" jau pareiškė, jog ketina siūlyti pakeisti 2004 metų federalinį biudetą, ji taip pat pritarė "vienodo oligarchų atitolinimo" (nuo valdžios) politikai ir pasiūlė paskirtį naują "socialinį" premjerą, kuriuo galėtų tapti S.Glazjevas. Be to, ji paragino atleisti iš posto Rusijos bendrovės "Bendroji energetikos sistema (RAO EEB) vadovą, vieną DJS lyderių Anatolijų Čiubaisą.

"Oligarchai neturi pirkti politikos, neturi pakeisti savimi valdžios. Aš visiškai pritariu tai politikai, kurią vykdė prezidentas Vladimiras Putinas stambiojo verslo srityje", - sakė D.Rogozinas.

Turtingiausias Rusijos verslininkas, buvęs kompanijos "Jukos" vadovas Michailas Chodorkovskis šiuo metu suimtas pagal kaltinamus ekonominiais nusikaltimais. Tai, pasak V.Putino, rodo, kad visi Rusijos gyventojai lygūs prieš įstatymus, nepriklausomai nuo turimo turto dydžio.

LIBERALIZMO KRIZĖ

Liberalizmas ir anksčiau buvo menkai atstovaujamas šalies įstatymų leidžiamojoje valdžioje, bet aktyviai dalyvavo kitų lygių valstybės valdyme.

Dešiniųjų lyderis yra vienos didžiausių valstybinių monopolijų - RAO EES - vadovas, visi DJS steigėjai anksčiau įvairiose Rusijos vyriausybėse užėmė ne žemesnius negu vicepremjerų postus, o liberalų ekonominės idėjos, ypač aktyvios struktūrų reformos, privatizacijos rezultatų neliečiamumas ir verslo plėtra, atsispindėjo tokiuose dokumentuose, kaip vidutinio skubumo vyriausybės programa.

Rinkimų rezultatai parodė, jog idėjas, kurios iš esmės įkūnija dabartinę liberalią vyriausybės politiką, neremia nė 4 proc. šalies gyventojų.

Vyriausybė pateko į sudėtingą padėtį, kai Dūmoje nebeliko ryškių dešiniųjų politikų, galinčių per viešas politines diskusijas ginti būtinybę tęsti liberalias struktūrų reformas, be kurių Rusijai sunku išsaugoti santykius su Vakarais.

A.Čiubaiso nuomone, kai parlamente nebebus dešiniųjų, valdžiai susidarys labai sudėtinga situacija. V.Putinui ir "Vieningajai Rusijai" nebebus kuo remtis. Čia bus tuščia", - sakė RAO EES vadovas tiesioginėje televizijos RTR laidoje.

Pasak V.Ryžkovo, "svarbiausias klausimas, ką su šiais (rinkimų rezultatais) darys prezidentas, kokia bus vyriausybė. Kaip mes kursime laisvą, turtingą Rusiją, kai vėjas pučia į kitą pusę".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.