aA
Vyriausybė neprieštarauja Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto (ŠMKK) pirmininko Valentino Stundžio iniciatyvai įkurti naują valstybės instituciją - Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybą.
Vyriausybės išvadoje teigiama, kad "iš esmės pritariama" Seimo nutarimo "Dėl Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos nuostatų patvirtinimo" projektui.
Vyriausybė neprieštarauja naujos kontrolieriaus institucijos įkūrimui
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybą ketinama įsteigti Seimo nutarimu.

Jos nuostatų projekte numatyta, kad tai būtų savarankiška valstybės institucija, nagrinėjanti skundus ir inicijuojanti tyrimus dėl akademinės etikos ir procedūrų pažeidimo, prižiūrinti, kad, įgyvendinant Mokslo ir studijų įstatymą, mokslo ir studijų institucijų statutus, nebūtų pažeidžiama akademinė etika ir procedūros.

Kiek tarnyboje dirbtų valstybės tarnautojų, spręstų Seimo valdyba.
Patį kontrolierių 5 metų kadencijai skirtų Seimas Lietuvos mokslo tarybos teikimu. Tai turėtų būti nepriekaištingos reputacijos asmuo, turintis mokslo laipsnį ir vadybinės patirties.

Tarnyba nagrinėtų pareiškėjų skundus ir savo iniciatyva atliktų tyrimus dėl fizinių ir juridinių asmenų veiksmų, kuriais pažeidžiama arba įtariama, kad gali būti pažeista, akademinė etika ir procedūros, pirmiausia - akademinio sąžiningumo, akademinės laisvės, mokslo darbų vertinimo nešališkumo, lygių teisių dalyvauti konkursuose, etiškų tarpusavio santykių principai. Ji taip pat tirtų skundus dėl pareigūnų piktnaudžiavimo akademinės etikos ir procedūrų srityje.

Sausio pabaigoje motyvuojant per dideliu kontrolierių skaičiumi, parlamentarai nuo penkių iki dviejų sumažino Seimo kontrolierių skaičių. Seimo pirmininkė Irena Degutienė net svarstė galimybę atsisakyti vaiko teisių apsaugos kontrolierės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.