aA
Rusija ragina pripažinti narkotikų gamybą Afganistane pasauline grėsme. "Narkotikų gamyba ir neteisėta apyvarta Afganistane turi būti klasifikuotos kaip grėsmė taikai ir saugumui", - sekmadienį Singapūre vykstančioje tarptautinėje konferencijoje pareiškė vicepremjeras Sergejus Ivanovas.
Aguonos
Aguonos
© Reuters/Scanpix

Jis nurodė, kad Vakarų kariuomenės Afganistane turi pradėti kovoti su augalų, iš kurių gaminami narkotikai, plantacijomis ir heroino gamyba.
"Visa tarptautinė bendrija ir pirmiausia tie, kas prisiėmė atsakomybę palaikyti taiką ir stabilumą Afganistane, konkrečiai - Tarptautinės saugumo paramos pajėgos (ISAF) turi prisiimti griežtą įsipareigojimą kovoti su šia grėsme", - pareiškė jis.

"Nepaisant Afganistano vyriausybės pastangų ir daug metų trunkančio užsienio kariuomenės buvimo Afganistane, kovotojai vis dar kontroliuoja didelę dalį šalies teritorijos. Tarptautinė teroristinė organizacija "al Qaeda" tebeveikia jo teritorijoje", - sakė S.Ivanovas.

Pasak jo, kad ir kaip būtų kritikuojamas sovietinės kariuomenės buvimas Afganistane, tada šioje šaltyje heroino gamyba nedidėjo.

"Paaiškinimas paprastas - nors vyko karinis susipriešinimas, Afganistano vyriausybė, aktyviai SSRS remiama, skyrė didžiulį dėmesį Afganistano gyventojų socialiniams ir ekonominiams poreikiams", - sakė S.Ivanovas.

Maskvai kelia didelį susirūpinimą narkotikų gamyba Afganistane. Federalinės narkotikų kontrolės tarnybos duomenimis, Rusijoje yra keli milijonai narkomanų. Dauguma jų kenčia dėl priklausomybės nuo heroino, kuris pateka į Rusiją iš Afganistano per Centrinės Azijos šalis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.