aA
Izraelio pajėgos šeštadienį užėmė su Airijos vėliava plaukiojantį laivą "Rachel Corrie", kai šis nepakluso įsakymui neplaukti į Gazos Ruožą, tačiau anksčiau šią savaitę įvykęs kruvinas scenarijus nepasikartojo.
Izraelio pajėgos perėmė Airijos laivo „Rachel Corrie“ kontrolę
© AFP/Scanpix

Kariškiai nurodė, kad Izraelio kariai užėmė laivą "visiškai sutinkant" įgulai ir keleiviams per taikią operaciją ir kad nė viena pusė nesigriebė smurto.

"Mūsų pajėgos išsilaipino laive ir perėmė valdymą be jokio įgulos arba keleivių pasipriešinimo. Viskas vyko be smurto", - kariškių atstovė sakė naujienų agentūrai AFP, pridūrusi, jog per šią operaciją nebuvo nė karto iššauta.

Laivas ir jame buvę 15 žmonių, daugiausiai aktyvistų iš Airijos ir Malaizijos, buvo palydėti į Izraelio pietinį uostamiestį Ašdodą, iš kurio "Rachel Corrie" gabentas humanitarinės pagalbos krovinys bus išvežtas į Gazos Ruožą per sausumos sienos perėjas, pranešė kariškiai.

"Jie nešturmavo laivo - įlipo į jį, gavę sutikimą, - atstovė Avital Leibovitz sakė vienam naujienų agentūros AFP žurnalistui Ašdode. - Jie yra pakeliui į čia ir tikriausiai užtruks kelias valandas."

Sprendimas užimti "Rachel Corrie" buvo priimtas, kai laivas nepakluso keturiskart paskelbtam reikalavimui sukti į Ašdodą ir tebesilaikė kurso į Gazos Ruožą, rizikuodamas įsivelti į pavojingą konfrontaciją su Izraelio karo laivynu.

Kai Izraelio pajėgos užėmė airių laivą, vienas karo laivas buvo pastebėtas išplaukiantis iš Ašdodo ir sukantis į pietus, todėl tikėtina, kad "Rachel Corrie" yra kažkur į pietus nuo miesto, esančio už maždaug 30 kilometrų į šiaurę nuo sienos su Gazos Ruožu.

Laive esantys aktyvistai aiškiai parodė neketinantys klausyti Izraelio reikalavimų keisti kursą, tačiau taip pat nurodė, jog nesipriešins, jeigu kariai mėgins užimti laivą.

Jie sakė leisiantys patikrinti tūkstančio tonų krovinį, tačiau pageidavo, kad tai atliktų tarptautinės pajėgos.

Paskutiniame ryšio pranešime, paskelbtame apie 5 val. 38 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, Airijos laive esanti aktyvistė Jenny Graham nurodė misijos organizatoriams, kad prie jų priartėjo du Izraelio karo laivai.

Pasak J.Graham, laivo ryšio įranga buvo "blokuojama Izraelio karo laivų, taip pat tikriausiai greitai bus užblokuotas palydovinis ryšys".

Tuo tarpu Gazos miesto gyventojai, sužinoję apie incidentą atviroje jūroje, pradėjo plūsti į uostą, tikėdamiesi sulaukti atplaukiančio pagalbos laivo, o vietos pareigūnai šiuos įvykius laiko ženklu, kad beveik ketverius metus Izraelio vykdyta blokada neišvengiamai bus nutraukta.

"Gyvename paskutines 15 apsiausties minučių, - sakė islamistų judėjimo "Hamas" kontroliuojamos Gazos Ruožo vyriausybės užsienio reikalų viceministras Ahmedas Yussefas.

Pasak jo, Izraelio trukdymas plaukti laivui yra "didelis laivybos įstatymų pažeidimas" ir "nusikaltimas prieš tarptautinę bendruomenę".

A.Yussefas, kuris taip pat priklauso blokados nutraukimu besirūpinančiam vyriausybės komitetui, pranašavo, jog nuo šiol daug tarptautinių aktyvistų mėgins pralaužti palestiniečių anklavo blokadą.

"Tarptautinės solidarumo organizacijos per kelias ateinančias savaites atsiųs daug laivų teisingumo ir žmogaus teisių vardan", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.