aA
Europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis Lietuvą vėl skundžia Briuseliui. Prie jo prisidėjo net 84 Europos Parlamento (EP) nariai, tarp jų - ir Viktoras Uspaskichas, rašo „Kauno diena“.
Viktoras Uspaskichas
Viktoras Uspaskichas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Šis laiškas jau pasiekė EP pirmininką, Lenkijos deleguotą Jerzy Buzeką.

Daugiausia pasirašiusiųjų - lenkų tautybės europarlamentarai. Tačiau prie Lietuvą smerkiančio laiško prisidėjo ir Čekijos, Rumunijos, Graikijos, Suomijos, Vokietijos ir kitų ES šalių atstovai.

Europarlamentarų laiške teigiama, esą Lietuva šiurkščiai pažeidžia lenkų ir kitų tautinių mažumų teises. Bene labiausiai skundžiamasi tuo, kad Lietuvos valdžia liepia nuimti lenteles su lenkiškais gatvių pavadinimai "netgi ten, kur tautinės mažumos sudaro 80 proc. visų gyventojų".

Taip pat skundžiamasi, kad tautinės mažumos asmens dokumentuose negali įrašyti vardų ir pavardžių savo gimtąja kalba.

Darbo partijos lyderio V. Uspaskicho teigimu, jam nekliudo nei draudimas naudoti lenkiškas lenteles su gatvių pavadinimais, nei privalomas valstybinės kalbos vartojimas asmens dokumentuose, o laišką pasirašęs dėl to, kad esąs "tolerantiškas žmogus".

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.