aA
Per neeilinį Teisėjų tarybos posėdį ketvirtadienį nuspręsta patarti prezidentei Daliai Grybauskaitei teisėją Viliją Pilitauskienę atleisti iš Šiaulių miesto apylinkės teismo teisėjo pareigų, nes ji pažemino teisėjo vardą.
Vilija Pilitauskienė
Vilija Pilitauskienė
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Teisėjų taryba konstatavo, kad V.Pilitauskienė, atlikdama teisėjos pareigas, pažeidė įstatymuose nustatytą administracinių bylų nagrinėjimo tvarką ir terminus, nevykdė pareigos surašyti procesinius dokumentus ir taip pažemino teisėjo vardą, pakenkė teisminės valdžios autoritetui.

Teismų įstatymas nustato, kad teisėjo vardą žeminantis poelgis - tai su teisėjo garbe nesuderinamas ir Teisėjų etikos taisyklių reikalavimų neatitinkantis poelgis, kuriuo pažeminamas teisėjo vardas bei kenkiama teismo autoritetui. Teisėjo vardą žeminančiu poelgiu taip pat pripažįstamas bet koks pareiginis nusižengimas - aiškiai aplaidus konkrečios teisėjo pareigos atlikimas arba jos neatlikimas be pateisinamos priežasties.

Nors teisėjos įgaliojimai baigiasi birželio 15 dieną, V.Pilitauskienę nutarta atleisti.

Teisėjos V.Pilitauskienės veikla susidomėta atlikus vidaus tyrimą teisme.

Paaiškėjo, kad maždaug 140 administracinėse teisės pažeidimų bylose per trejus metus ji priėmė procesinius sprendimus, bet apie juos neinformavo bylos pusių, dokumentų neperdavė teismo raštinei ir nepaskelbė informacinėje bazėje. Dėl to nubaustieji negalėjo apskųsti teisėjos sprendimų.

Per patikrinimą aptikta keliasdešimt senų neišnagrinėtų bylų.

BNS