aA
Rusijos nuolatinis atstovas prie NATO Dmitrijus Rogozinas ragina Latviją žiūrėti į ateitį ir mažiau galvoti apie praeitį bei siūlo Maskvos ir Rygos santykiuose vartoti priežodį "Kas sena prisimins, tam akį - lauk!"
Dmitrijus Rogozinas
Dmitrijus Rogozinas
© AFP/Scanpix

Ketvirtadienį išspausdintame interviu laikraščiui "Latvijas Avize" jis pažymi, jog daug kam iš abiejų šalių "patinka panaudoti praeitį, kad būtų galima sugriauti ateitį".

"Galbūt verta sureguliuojant tarpvalstybinius santykius pasinaudoti rusų priežodžiu "Kas sena prisimins, tam akį - lauk!". Nebūtinai reikia ieškoti atsakymų praeityje. Praeitį reikia atminti, ir tautinis auklėjimas taip pat turi būti, bet reikia galvoti apie ateitį. O ateitis tokia, kad Rusija ir Latvija visada bus viena šalia kitos", - sakė D.Rogozinas.

Paprašytas patikslinti, ką turėjo omenyje, sakydamas žodį "sena", ar ne okupaciją, D.Rogozinas atsakė: "Žinoma. Šį puslapį valstybių santykiuose laikas užversti. Jūs manote, kad tai okupacija, Rusijoje - kitokia nuomonė. Bet sąžiningai kalbant, mes Rusijoje mažai galvojame apie tai. Apskritai, kaip man atrodo, mes žiūrime į Latviją geriau nei Latvija į Rusiją".

D.Rogozinas nemato tarpvalstybiniuose santykiuose neišsprendžiamų problemų.

"O jūs visą laiką verčiate rusus atsiprašinėti. (Borisas) Jelcinas juk pasakė nustatytus žodžius. Viskas. Rusų tauta tuo laikotarpiu nukentėjo ne mažiau nei latvių", - pabrėžė jis.

"Per pilietinį karą, revoliuciją rusų politinis ir kultūrinis elitas buvo beveik sunaikintas. Aš - caro generolo provaikaitis, mano senelis kariavo su latvių raudonaisiais šauliais. Ir ką, aš dabar turiu žiūrėti į praeitį ir kaltinti šaulius, kad jie dalyvavo masiškai naikinant Baltosios armijos atstovus? Mano giminėje buvo ir raudonųjų, ir baltųjų, ir latvių šeimose taip pat visko buvo", - sakė D.Rogozinas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.