aA
Lietuva ketina toliau remti Vilniuje veikiantį Europos humanitarinį universitetą (EHU), kol jis galės grįžti į Minską, teigė užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis trečiadienį Vilniuje vykusios trečiosios donorų asamblėjos dalyviams.
Audronius Ažubalis
Audronius Ažubalis
© Reuters/Scanpix

Anot ministro, Lietuvos sprendimas atidaryti EHU Vilniuje buvo grįstas pagarba demokratijos vertybėms, laisvei ir žmogaus teisėms, tačiau šio universiteto misija be partnerių paramos yra neįmanoma.

A. Ažubalis padėkojo Europos Komisijos ir Šiaurės ministrų tarybos, kurios yra didžiausios universiteto donorės, atstovams ir išreiškė viltį, kad jų parama universitetui ateityje nemažės.

Diplomatijos vadovas taip pat pažymėjo, kad EHU yra svarbus baltarusiškos kultūros ir tapatumo puoselėtojas. Todėl, A. Ažubalio nuomone, būtų logiška padidinti dalykų, dėstomų gudų kalba, skaičių šalia jau esančių Baltarusijos studijų.

2008 m. Europos Komisijos iniciatyva buvo įkurtas Patikos fondas, siekiantis užtikrinti nenutrūkstamą EHU finansavimą. Jį administruoja Šiaurės ministrų taryba, kuri vykdo išmokas universiteto veiklai tik pagal EHU valdančiosios tarybos patvirtintą strateginį planą ir biudžetą.

Šiuo metu Patikos fondas tapo pagrindiniu EHU finansinio stabilumo šaltiniu. Fondą remia Europos Komisija, Šiaurės ministrų taryba, JAV, Airija, Čekija, Danija, Estija, Ispanija, Graikija, Lenkija, Lietuva, Norvegija, Prancūzija, Suomija ir Švedija.

Siekiant efektyviai vykdyti lėšų pritraukimą iš vyriausybių ir privačių šaltinių buvo įkurtas fondo patariamasis komitetas, kurio nariai yra Estijos, JAV, Lietuvos ir Norvegijos atstovai.

Pirmoji fondo donorų asamblėja įvyko 2008 m. spalio 23 d. Briuselyje. Antroji - 2009 m. birželio 2 d. Vilniuje. Ši asamblėja - trečioji.

Joje dalyvavo Europos Komisijos, Šiaurės ministrų tarybos, McArthur fondo, JAV tarptautinio vystymo agentūros, EHU, Airijos, Čekijos, Danijos, Estijos, JAV, Lenkijos, Nyderlandų, Norvegijos, Prancūzijos, Suomijos, Švedijos ir Vengrijos atstovai.

2004 m. EHU dėl politinių priežasčių buvo uždarytas Minske ir Lietuvos Vyriausybės kvietimu 2005 m. persikėlė į Vilnių. 2006 metais universitetui buvo suteiktas Lietuvos universiteto statusas. Šiuo metu jame mokosi daugiau kaip pusantro tūkstančio baltarusių studentų. Lietuva, pakvietusi šį baltarusių universitetą atnaujinti savo veiklą Vilniuje, prisiėmė įsipareigojimą jį remti.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.