aA
Seimo nariai ketvirtadienį pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės siūlymui generaliniu prokuroru skirti Akmenės rajono apylinkės prokuratūros vadovą Darių Valį. Savo nuomonę politikai panoro pareikšti slaptame balsavime, nors prieš tai dauguma žarstė jam vien pagyrimus. Už kandidatūrą balsavo 73, prieš – 54 parlamentarai, 7 biuleteniai rasti sugadinti.
Darius Valys
Darius Valys
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Sveikindama D. Valį, parlamento vadovė Irena Degutienė linkėjo jam „daugiau teisingumo, tvarkos ir – svarbiausia – nepasiduoti jokiems politiniams vėjams bei skersvėjams, įstatymo raidė yra aukščiau“. Savo ruožtu teisininkas pažadėjo siekti pateisinti politikų lūkesčius.

Vėliau kalbinamas žurnalistų D. Valys atsakinėjo itin lakoniškai. „Manau, kad parama pakankama“, – teigė jis, atkreipus dėmesį, kad nemažai parlamentarų balsavo prieš pasiūlytą kandidatūrą.

Pirmiausiu darbu pareigūnas pavadino pavaduotojų parinkimą. Jiems žada kelti keletą reikalavimų: „patirtis, kompetencija, atsidavimas tarnybai“. Su pretendentais D. Valys žada susitikti artimiausiu metu, tačiau konkrečių pavardžių neatskleidė ir tikino jų su prezidente kol kas nederinęs. „Svarstau, esu atviras visiems pasiūlymams, nežiūrint regiono, iš kur yra galimas kandidatas, ar prokuratūros grandies, kur šiuo metu dirba“, – tvirtino teisininkas.

Klausiamas, kaip didins visuomenės pasitikėjimą prokuratūra, D. Valys paminėjo atvirumą visuomenei, organizacinę pertvarką, didesnę ikiteisminio tyrimo kontrolę, efektyvesnį ikiteisminį tyrimą, viešojo intereso gynimą, operatyvinės veiklos koordinavimą.

Paprašytas pakomentuoti Kauno apygardos prokuratūros vadovo Kęstučio Betingio, kuris, pagal vidinio patikrinimo išvadas, narpliojant vadinamąją pedofilijos bylą tik nusižengė tarnybinei etikai, nors anksčiau jam buvo siūlyta atsistatydinti, likimą D. Valys teigė pirmiausiai norintis susipažinti su turima medžiaga.

A.Kubilius: patirties stinga, bet gal D.Valys bus šviežias gūsis

Komentuodamas D. Valio skyrimą generaliniu prokuroru, premjeras Andrius Kubilius pripažino, kad patirties kandidatui šiek tiek stinga, tačiau esą D. Valys turi visas galimybes tapti šviežio oro gūsiu su savo problemomis nesusitvarkančioje Generalinėje prokuratūroje, kurios įvaizdis visuomenėje pastaruoju metu beviltiškai smuko.

„Mes įvertinom naująjį prokurorą ir tikimės, kad jam pasiseks pasiekti pagrindinio tikslo – atstatyti žmonių pasitikėjimą prokuratūros veikla. Nebus tai lengva, be abejo, nebus tai labai paprasta, bet aš tikiu, kad jam užteks ir ryžto, ir gebėjimo matyti bei įžvelgti sistemines problemas ir jas spręsti. O jo gebėjimai eiti tas pareigas pasimatys tik jam pradėjus jas atlikti, norisi palinkėti, kad jam sektųsi tą darbą padaryti. Ar tikrai taip bus – pamatysim“, - parlamento sprendimą įvertino A. Kubilius.

Tačiau premjeras neatsakė, kodėl pats asmeniškai pritarė slaptam balsavimui dėl D. Valio kandidatūros. Jis taip pat pripažino naujo prokuroro patirties stoką, tačiau svarstė, kad taigai būti naudinga pačiai sistemai.

„Visi turbūt balsavome svarstydami asmeniškai, dėstydami ir pliusus, ir minusus. Be abejo, patirties nėra daug, bet galbūt kaip tik toks šviežias gūsis į sistema, kuri pati negali niekaip iš vidaus persitvarkyti, duos gerų rezultatų“, - po balsavimo Seime teigė ministras pirmininkas.

Išprašė slaptą balsavimą

Kad dėl D. Valio būtų balsuojama slaptai, o ne posėdžių salėje, paprašė Tautos prisikėlimo partijos vadovas Arūnas Valinskas. Statute numatyta, kad tokiu būdu balsuojama renkant Seimo pirmininką, jo pavaduotojus, dėl nepasitikėjimo Vyriausybe, premjeru, ministru ar kuriuo nors Seimo pareigūnu, skiriant ir atleidžiant Konstitucinio Teismo, Aukščiausiojo Teismo teisėjus ir šių teismų pirmininkus, taip pat kai kuriais kitais klausimais.

Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas atkreipė dėmesį, kad šiuo atveju Seimas turi tik pritarti arba ne pasiūlytai kandidatūrai, o ne pats paskirti generalinį prokurorą. Tačiau politikai nusprendė pasinaudoti Statute numatyta galimybe surengti slaptą balsavimą ir ne vien minėtų personalijų klausimais. Tam pritarė 56 visų frakcijų atstovai, nesutiko 28 parlamentarai, daugiausia konservatoriai-krikdemai ir socdemai, susilaikė 27.

„Nėra piktybinis karjeristas“

D. Grybauskaitei pateikus teisininko iš Akmenės kandidatūrą, kai kurie parlamentarai neslėpė abejonių dėl jo kompetencijos vadovauti visai prokuratūros sistemai. Tačiau trečiadienį posėdžiavęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas vienbalsiai pritarė, kad D. Valys būtų skiriamas generaliniu prokuroru.

Ketvirtadienį posėdyje kalbėję parlamentarai negailėjo pagyrų teisininkui. Konservatoriui-krikdemui Valentinui Stundžiui imponavo jo drąsa imtis permainų ir realus padėties prokuratūros sistemoje vertinimas. Anot jo, sąlygiškai naujo, nepriklausančio centro ar elito grupei kandidato pasirinkimas suprantamas. Tiesa, parlamentaras sutiko, kad D. Valys yra per mažai žinomas, jo pavardė atmintyje nesusieta su ypatingais teisminiais atvejais ar skandalais, kuriuose būtų išryškėjusios jo savybės. Nepaisant to, politikas kvietė pritarti šalies vadovės pasirinkimui: „Ar pritarsime naujovėms ir pokyčiams, ar vis dar tikėsimės ko nors labiau žinomo, laukiamo ir nuspėjamo?“

V. Stundys linkėjo kandidatui, jei būtų paskirtas į naujas pareigas, atkurti pasitikėjimą prokuratūra, socdemas Algirdas Butkevičius – stiprybės, kantrybės ir užsispyrimo, Krikščionių partijos frakcijos narys Vidmantas Žiemelis – sugebėti atsispirti spaudimui, opozicijos lyderis Vytautas Gapšys – įveikti tokius iššūkius, kaip visuomenės nepasitikėjimas, menkas efektyvumas ikiteisminiame tyrime.

Darbo partijos frakcija naujam generaliniam prokurorui kėlė tris reikalavimus – kad jis būtų sąžiningas, kompetentingas ir dirbtų pagal įstatymus. D. Valys esą juos atitiko. „Negalime abejoti kandidato sąžiningumu ir galimybėmis užimti pareigas“, – kalbėjo frakcijos seniūnas V. Gapšys.

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ vadovas Valentinas Mazuronis aiškino, esą D. Valys moka dirbti, „nėra piktybinis karjeristas, nes panašu, kad neieškojo galimybių prisitrinti prie kurios nors partijos ir pabėti iš Akmenės“. Parlamentarui tiko teisininko iškelti tikslai – sistemos ir asmenė nepriklausomybė nuo politinių bei kitų grupių, sistemos skaidrumas ir maksimalus atvirumas, normalaus santykio su visuomene ieškojimas. „Be jokios patirties buvo galima tapti net Seimo pirmininku“, – ironizavo „tvarkietis“.

Tuo metu liberalcentristas Žilvinas Šilgalis, nors ir pripažino, kad kartais mažesnė patirtis yra privalumas, tvirtino, esą vadovavimas nedidelei Akmenės prokuratūrai esanti pernelyg menka patirtis. „Klausimų liko daugiau nei atsakymų“, – sakė jis.

Postas buvo laisvas nuo vasario

Generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu. Balsavimo išvakarėse valstybės vadovė pasirašė pataisas, kuriomis generalinio prokuroro kadencija sutrumpinta nuo 7 iki 5 metų. Pagal praėjusią savaitę priimtas Prokuratūros įstatymo pataisas, šis pareigūnas į tas pačias pareigas galės būti skiriamas ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės.

37-erių D. Valys iš pradžių gavo elektronikos inžinieriaus diplomą, vėliau baigė teisės studijas Vilniaus universitete. Dar studijuodamas jis pradėjo dirbti tardytoju Akmenės rajono policijoje, 1999 m. tapo prokuroru, o nuo 2001 m. gruodžio vadovauja Akmenės rajono prokuratūrai. Savo gyvenimo aprašyme D. Valys nurodė ne kartą buvęs skatintas, o 2006 m. gavo justicijos patarėjo kvalifikacinį rangą.

Generalinio prokuroro postas liko laisvas vasarį, kai iš šių pareigų atsistatydino Algimantas Valantinas. Tokį žingsnį jis žengė Seimui patvirtinus neigiamas išvadas dėl vadinamosios Kauno pedofilijos bylos tyrimo. Parlamentarai konstatavo, kad generalinis prokuroras nesugebėjo tinkamai organizuoti savo vadovaujamų institucijų darbo ir netinkamai vykdė teisės aktuose jam numatytas pareigas. Laikinuoju generaliniu prokuroru buvo paskirtas Raimonas Petrauskas, tačiau prezidentė atsisakė siūlyti jam tapti nuolatiniu.

A. Valantinas šias pareigas ėjo nuo 2005-ųjų lapkričio. Nors generalinio prokuroro kadencija iki šiol trukdavo 7 metus, nė vienas pareigūnas viso numatyto laiko šiame poste neišbuvo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.