aA
Britanijos vaizdingame Ežerų krašto rajone trečiadienį su ginklu siautėjęs, o vėliau pats nusižudęs taksistas nušovė 11 žmonių ir dar 25 sužeidė. Policija pranešė taip pat radusi šaulio, kurį jie įvardijo kaip 52-ejų metų taksistą Derricką Birdą, lavoną. Manoma, jog jis nusišovė.
Britanijos Ežerų krašte siautėjęs taksistas nušovė 11 žmonių, dar 25 sužeidė ir pats nusišovė
© AFP/Scanpix

Daugybinio šaudymo incidentų Britanijoje nėra daug, nes šioje šalyje galioja griežta šaunamųjų ginklų kontrolė.

"Mes galime patvirtinti, dabar turimais duomenimis, kad 12 žmonių prarado savo gyvybes, tarp jų ir Derrickas Birdas", - sakė policijos viršininko pavaduotojas Stuartas Hyde'as.

Pasak Kambrijos policijos, žudynėmis įtariamo 52-jų metų Derricko Birdo kūną pareigūnai surado Ežerų krašto Buto gyvenvietėje. Šalia jo buvo rastas šautuvas.

"Deja, turiu pranešti, kad tam tikras skaičius žmonių buvo pašauti ir mažiausiai penki iš jų mirė, - sakė ministras pirmininkas Davidas Cameronas Bendruomenių rūmų nariams.- Galiu patvirtinti, kad policija rado ginkluoto užpuoliko kūną",

Pasak policijos, trečiadienį maždaug už 350 km į šiaurės vakarus nuo Londono esančiame nedideliame Vaitheiveno miestelyje bei netoliese esančiame Siskeilyje ir Egremonte siautėjęs šaulys sužeidė 25 žmones.
Kai pranešė BBC, buvo šaudoma 11-oje vietų, tačiau ne visi šaulio paleisti šūviai buvo mirtini.

Įvykio liudininkai pasakojo, kad ginkluotas vyriškis važinėdamas šaudė pro automobilio langą.

Aukų mirties faktą patvirtinęs Siskeilio daktaras Barrie Walkeris BBC sakė, kad visiems žuvusiems buvo šauta į veidus.
"Daily Mail" nurodo, kad po vieną žmogų nušauta Vaitheivene ir Egremonte, dar du - Siskeilyje, o pats žudikas nusižudė netoli Buto. Taigi, iš viso penki lavonai.

Vienas įvykio liudininkų laikraščiui "Whitehaven News" pasakojo prie taksi stotelės miestelyje matęs vyriškį, kuris savo automobilyje turėjo šautuvą. Nuotraukose buvo matyti gatvėje gulintis audeklu uždengtas kūnas.

Vietinis parlamentaras Jamie Reedas sakė, kad šis įvykis šokiravo įvairaus plauko turistų lankomo rajono gyventojus.

"Mūsų krašte tokie dalykai nevyksta, - sakė jis interviu BBC. - turime vienus mažiausių, jeigu ne pačius mažiausius nusikalstamumo rodiklius šalyje".

Griežtus ginklų kontrolės įstatymus turinčioje Britanijoje panašūs nusikaltimai yra gana reti.
Škotijos Danbleino miestelyje 1996 metais ginkluotas užpuolikas nušovė 16 vaikų ir jų mokytoją, o 1987 metais Hangerfordo miestelyje, Anglijoje, ginkluotas maniakas nušovė 16 žmonių.

Taksi kompanijos "L&G Taxis" vadovė Glenda Pears sakė, kad viena aukų - kompanijos vairuotojas ir buvęs D.Birdo draugas.
"Jie stovėdavo kartu taksi aikštelėje ir juokaudavo, - sakė ji. - Jis draugavo su visais ir stovėdamas juokaudavo Djuk Strite.
Kompanijoje "L&G Taxis" dirbanti Sue Matthews sakė, kad D.Berdas nepriklausė jokiai kompanijai, dirbo išsiėmęs licenciją, buvo ramus ir gyveno vienas.

"Sakyčiau, kad jis buvo gana populiarus. Šen bei ten matydavau jį kokį kartą per savaitę. Jis buvo vadinamas Berdžiu, - sakė ji. - Negaliu patikėti, kad jis galėjo tai padaryti - jis buvo ramus vyrukas".

BNS