aA
Musulmonų valstybės šeštadienį sutarė įšaldyti politinius santykius su Izraeliu, kol šis nutrauks kruvinas represijas prieš palestiniečius ir pradės vykdyti JTO rezoliucijų dėl Artimųjų Rytų konflikto sureguliavimo reikalavimus.
Katare baigiantis vienos dienos neeiliniam susitikimui, 56 valstybes vienijanti Islamo konferencijos organizacija (OIC) pareiškė nusprendusi "sustabdyti bet kokius politinius kontaktus su Izraelio Vyriausybe, kol palestiniečių tautos ir jos nacionalinės administracijos atžvilgiu bus vykdoma agresija ir blokada ir kol Izraelis atsisakys įgyvendinti atitinkamas JTO rezoliucijas".

22 valstybes vienijančios Arabų lygos užsienio reikalų ministrai praėjusią savaitę Kaire paragino įšaldyti santykius su Izraeliu, tačiau nepareikalavo visiškai nutraukti santykių.

Palestiniečių lyderis Jasiras Arafatas (Yasser Arafat) kreipėsi į Islamo konferencijos organizaciją (OIC), prašydamas paremti palestiniečių sukilimą prieš vakarinį Jordano krantą ir Gazos sektorių nuo 1967 metų karo okupavusį Izraelį. Reaguodama į prašymą, organizacija sutiko suteikti palestiniečiams skubią finansinę pagalbą. Jos apimtis nėra skelbiama.

Islamo konferencijos organizacija (OIC) atstovauja 1,2 mlrd. viso pasaulio musulmonų.

25 punktų pareiškime organizacija šeštadienį dar paragino savo nares sustabdyti santykių normalizavimą su Izraeliu, nutraukti bet kokius ekonominius santykius ir uždaryti jų teritorijoje esančias Izraelio diplomatines misijas bei atstovybes. Be to, susitikimo dalyviai baigiamajame dokumente paragino pasaulio valstybes spausti Izraelį, kad šis sustabdytų smurtą prieš palestiniečius ir sutiktų su įvairiomis svarstymui pateiktomis taikos iniciatyvomis.

Dohoje posėdžiavę Islamo konferencijos organizacijos (OIC) atstovai taip pat pasiūlė įsteigti tarptautinį baudžiamąjį tribunolą, kuris teistų Izraelio pareigūnus kaip karo nusikaltėlius, atsakingus už "baisias žudynes" ir žmogaus teisių pažeidimus. JTO buvo paraginta priversti Izraelį sumokėti reparacijas už palestiniečių patirtą moralinę ir materialinę žalą.

Palestiniečių delegatai džiaugiasi Islamo konferencijos organizacijos (OIC) pareiškimu, tačiau pažymi, kad jo veiksmingumas priklausys nuo to, kaip valstybės narės jį įgyvendins.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.