aA
Rusija, kaip ir anksčiau, neigiamai vertina tolesnės NATO plėtros planus. Maskvos nuomone, "NATO ekspansijos planai yra destabilizuojantis veiksnys ir geografiniu požiūriu, ir turint galvoje pretenzijas vaidinti pagrindinį vaidmenį sprendžiant Europos reikalus", - pareiškė penktadienį "Interfax" informuoti šaltiniai Maskvoje.
NATO
Komentuodami Rusijos poziciją dėl jos santykių su Šiaurės Atlanto sutarties sąjunga perspektyvų, šaltiniai pabrėžė, kad "pačios NATO "prigimties" vertinimai lems tolesnius mūsų santykius su jais".

Pasak pašnekovų, "viena, kai mes bendradarbiaujame su struktūra, prisitaikančia prie kolektyvinio saugumo interesų, ir kas kita, kai ši struktūra taikosi į "aukščiausiojo teisėjo" ir tuo pat metu "teismo vykdytojo" vaidmenį sprendžiant saugumo problemas".

Agentūros pašnekovai pabrėžė, kad Aljansui plečiantis į Rytus ir NATO karinei infrastruktūrai priartėjus prie Rusijos sienų, "mums neišvengiamai iškils uždavinys imtis atitinkamų atsargumo priemonių".

Kaip pažymėjo šaltiniai, Maskva, remdamasi pirmojo NATO plėtros etapo patirtimi, "pakankamai gerai įsivaizduoja visus šio proceso tąsos padarinius".

Pasak pašnekovų, prieš priimant į NATO naujus narius "pirmiausia kalbama apie tai, jog būtina priartinti kandidatus prie "euroatlantinių vertybių", o pokalbiui baigiantis reikalaujama įnešti "adekvatų indėlį" į kolektyvinę gynybą".

Aljanso plėtra, mano šaltiniai, "atgaivintų šaltojo karo priešpriešos struktūrą, nesvarbu, kad ginkluotės lygis ir būtų mažesnis".

Šaltiniai pabrėžė, kad būtent taip vertindama NATO plėtros planus, į Budapeštą dalyvauti Rusijos ir NATO Bendros nuolatinės tarybos eiliniame posėdyje vyksta URM vadovo Igorio Ivanovo vadovaujama šalies delegacija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.