aA
Grupė Seimo narių prašo Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinti, ar teisės aktai, įpareigojantys gyventojus vykdyti neva neteisėtus pareigūnų nurodymus, kurie yra apibrėžti galiojančiuose teisės aktuose, nesikerta su pagrindiniu šalies įstatymu. Jie neslepia, kad kreipimasis susijęs su Seimo narių Kazimiero Uokos ir Petro Gražulio veiksmais per gegužės 8 d. Vilniuje vykusiomis homoseksualų eitynėmis.
Po Seimo narių protestų per gėjų eitynes grupė politikų prašo KT pagalbos (atnaujinta 12.53)
Kazimieras Uokas ir Petras Gražulis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Kaip teigiama pranešime spaudai, kreipimąsi į KT pasirašė 35 parlamentarai. Jie prašo ištirti, ar Policijos veiklos įstatymo 16 straipsnio 1 ir 2 dalys ir 21 straipsnis bei Administracinių teisės pažeidimų kodekso 187 straipsnis neprieštarauja konstituciniam teisinės valstybės principui, Konstitucijos 3 straipsnio 2 daliai, 5 straipsnio 2 daliai ir 18 straipsniui.

Šiuose Konstitucijos straipsniuose teigiama, kad „Tauta ir kiekvienas pilietis turi teisę priešintis bet kam, kas prievarta kėsinasi į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorijos vientisumą, konstitucinę santvarką“, „Valdžios galias riboja Konstitucija“, „Žmogaus teisės ir laisvės yra prigimtinės“.

Policijos veiklos įstatymas leidžia pareigūnui, įgyvendinant policijos uždavinius, reikalauti, kad tiesiogiai jam nepavaldūs asmenys vykdytų jo teisėtus nurodymus, o nevykdymo ar pasipriešinimo atveju panaudoti prievartą. Įstatymais pagrįsti policijos pareigūnų reikalavimai yra privalomi visiems fiziniams ir juridiniams asmenims.

Pagal kodeksą, pasipriešinimas policijos, Viešojo saugumo tarnybos pareigūnui ar policijos rėmėjui, kurie eina jiems pavestas viešosios tvarkos saugojimo pareigas, užtraukia 300-1000 Lt baudą arba administracinį areštą nuo 15 iki 30 parų.

Policijos, Specialiųjų tyrimų, Valstybės sienos apsaugos, Viešojo saugumo ar Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybų, Vadovybės apsaugos ir Valstybės saugumo departamentų pareigūnų teisėtų nurodymų ar reikalavimų nevykdymas, jų garbės ir orumo įžeidimas užtraukia 300-500 Lt baudą arba tokios pačios trukmės administracinį areštą.

Policijos specialiosios juostos ar kitos užtvaros su užrašu „STOP POLICIJA“, ribojančios įvykio vietos perimetrą, perėjimas, pervažiavimas, nuplėšimas ar nugriovimas užtraukia baudą nuo 100 iki 300 Lt.

Anot parlamentarų, pareigūnai „neturi teisės reikalauti, kad asmenys vykdytų jų neteisėtus nurodymus, o asmenys neturi pareigos vykdyti policijos pareigūnų neteisėtų nurodymų“.

„Pareigūnų teisės yra glaudžiai susijusios su pareigomis. Pareigūnas, nevykdantis savo pareigų, kurie nustatyti teisės aktuose, negali tuo pat metu naudotis ir pareigūno teisėmis. Įstatymuose yra nustatyta piliečio pareiga vykdyti teisėtus policijos pareigūnų nurodymus, tačiau, Seimo narių manymu, galimai yra teisės spraga apibrėžime, kas laikytina „teisėtais policijos pareigūnų nurodymais“, - tvirtina Seimo nariai.

Per šį renginį frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narys P. Gražulis ir konservatorius-krikdemas K. Uoka susigrūmė su teritoriją saugančiais pareigūnais. Pirmasis garsiai reiškė nepasitenkinimą renginiu, vėliau pirmas peršoko laikiną tvorą ir patraukė jo dalyvių link. P. Gražulio pavyzdžiu pasekė ir K. Uoka. Parlamentarai pasipriešino juos bandžiusiems sutramdyti pareigūnams, o P. Gražulis vienam esą net sudavė.

Policija dėl parlamentarų veiksmų iškėlė administracinių teisės pažeidimų bylas. Už tai gresia bauda iki 500 Lt arba areštas iki 30 parų.

Policija: tai nėra traukinių tvarkaraštis

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Sigitas Mecelica, komentuodamas kreipimąsi, DELFI lakoniškai pažymėjo, kad „parlamentarai turi tokią teisę“.

Teisindami savo veiksmus, Seimo nariai anksčiau aiškino, kad užtvarus peršoko tik tuomet, kai renginiui numatytas laikas formaliai baigėsi. Esą tuo metu užtvarų jau neturėjo būti, o jiems turėjo būti leista eiti, kur nori.

„Bet koks renginys, kur dalyvauja policija, nėra traukinių tvarkaraštis, kur viskas vyksta minutė į minutę. Nemaža eitynių dalyvių grupė dėl transporto stokos dar nebuvo išvykusi, todėl ėmėmės priemonių, kad nevyktų incidentų. Jei kita pusė būtų patekusi pas juos, būtų prasidėję, švelniai tariant, negeri dalykai. Reikia atskirti savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymą nuo policijos veiksmų siekiant užtikrinti viešąją tvarką“, – pažymėjo S. Mecelica.

Anot pareigūno, šis renginys skyrėsi nuo kitų – aukštų svečių iš užsienio priėmimo, kai atvykstant delegacijoms ribojamas judėjimas, ar koncertų. „Tokių renginių, kur susitinka du radikaliai skirtingi požiūriai, seniai turėjome. Aptvėrimai negalėjo būti nuimti per 10-15 min. Kai būna randami sprogmenys, teritorija būna aptveriama ir niekam nekyla klausimų“, – pridėjo jis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.