aA
Raketiniais granatsvaidžiais ginkluotų talibų mirtininkų grupė trečiadienį atakavo Afganistano sostinėje vykstantį taikos sambūrį, kuriame dalyvavo šalies prezidentas Hamidas Karzai.
Taikos sueiga Afganistane prasidėjo sprogimais ir šaudymais
© AFP/Scanpix

Netoli milžiniškos palapinės, kurioje susirinko 1 600 delegatų iš visos šalies ir kai kurie Vakarų šalių diplomatai, per vadinamosios Loja Džirgos atidarymo ceremoniją driokstelėjo mažiausiai penki sprogimai, tikriausiai smogus raketoms, taip pat buvo girdimas šaudymas.

Nugriaudėjus sprogimui, H.Karzai nutraukė savo kalbą ir tarė: "Galbūt kažkas mėgina (pasiekti savo tikslų) raketomis".

"Nesijaudinkite, tęskime", - jis sakė delegatams, kurie pradėjo ploti.

Savo kalboje H.Karzai smerkė Talibaną, kurio kovotojai kariauja su Vakarų šalių remiama Afganistano vyriausybe ir kurio atstovai į šį sambūrį nebuvo pakviesti.

Vienas iš džirgos organizatorių sakė, kad moterų burkas vilkintys mirtininkai sprogdintojai atakavo sambūrio vietą, prie kurios budi 12 tūkst. apsaugininkų, tačiau tas išpuolis buvo nesėkmingas.

"Trys burkas vilkintys mirtininkai sprogdintojai įėjo į vieną statomą namą. Jie iššovė vieną raketinio granatsvaidžio sviedinį palapinės link, - pareigūnas Ghulam Farooqas Wardakas sakė deputatams. - Ačiū Dievui, du iš jų buvo nukauti ir sumokėjo už savo nusikaltimus. Trečiasis buvo sučiuptas".

Talibanas paskelbė pasiuntęs keturis mirtininkus sprogdintojus, ginkluotus šaunamaisiais ginklais ir raketomis, kurie atakavo džirgą nuo vieno gretimo pastato stogo.

Du sprogimai driokstelėjo netoli palapinės, kai H.Karzai sakė kalbą per šio forumo atidarymą, smerkdamas talibus dėl žmonėms sukeltų kančių ir priespaudos. Dar vienas sprogimas pasigirdo maždaug už 200 metrų nuo sambūrio vietos, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai.

Kalbą pasakęs H.Karzai išvažiavo iš džirgos kaip planuota - įprasta šarvuotų automobilių kolona.

Netoli palapinės, įrengtos viename Kabulo pietrytiniame priemiestyje, taip pat girdėjosi smarkėjantis susišaudymas. Afganistano VRM nurodė, kad policija apsupo "teroristų" kuopelę, užsibarikadavusią netoliese esančiame name.

"Viename name Afšare veikė teroristai. Tas namas apsuptas policijos", - sakė ministerijos atstovas spaudai Zemarai Bashary.

Kabulo ligoninės vyriausiasis gydytojas Sayedas Kabiri sakė, jog buvo atvežti du žmonės, sužeisti per raketų atakas.

Saugo 12 apsaugininkų

Hamidas Karzai
Hamidas Karzai
© AFP/Scanpix

Tris dienas vyksiantį taikos sueigą, kurią sušaukė prezidentas Hamidas Karzai, nuo galimų Talibano kovotojų atakų saugos apie 12 tūkst. apsaugininkų. Talibų atstovai į šį susirinkimą nebuvo pakviesti ir pavadino jį propagandos akcija.

Didžioji sueiga vyksta viename Kabulo pietrytiniame priemiestyje įrengtoje milžiniškoje palapinėje su oro kondicionieriais.

Taikos konferencija prasidėjo Korano ištraukų skaitymu, o po to buvo sugiedotas nacionalinis himnas.

Šimtai barzdotų genčių vyresniųjų, vilkinčių tradicinius drabužius ir dėvinčių turbanus, susėdo tvarkingomis eilėmis, o virš mėlynu kilimu išklotos pakylos kabojo H.Karzai portretais ir skydas su užrašu dari ir puštūnų kalbomis: "Nacionalinė patariamoji taikos džirga".

Dauguma iš maždaug 300 delegačių moterų, kurios sudaro apie 20 proc. šios sueigos dalyvių, sėdėjo atskirai, mat konservatyvioje Afganistano visuomenėje laikomasi tradicijos, kad moterims nedera būti kartu su giminystės ryšiais nesusijusiais vyrais.

Ši džirga yra jau trečias toks susirinkimas, sušauktas nuo 2001 metų, kai Afganistane buvo nuverstas Talibano režimas. Tokiuose sambūriuose mėginama suvienyti skirtingų etninių ir religinių bendruomenių, genčių, geografinių regionų bei lyčių interesus.

Vakarų šalių palaikomas H.Karzai pasakys kalbą ir išdėstys tikslus, kuriuos bus mėginama pasiekti šiame susirinkime. Vienas iš svarbiausių uždavinių - pasiekti nacionalinį susitarimą, kuris pagrįstų prezidento planus užbaigti tebesiplečiantį konfliktą su sukilėliais ir galiausiai nutiesti kelią JAV vadovaujamų tarptautinių pajėgų išvedimui.

"Džirgos tikslas - ieškoti kelių, kaip pasiekti tvarią taiką Afganistane", - sakė Mohammadas Zahiras Faiz-zada, vadovaujantis palyginti taikios vakarinės Herato provincijos delegacijai.

Tačiau kritikai perspėjo, kad šio susirinkimo rezultatai veikiausiai bus kuklūs.

Talibų lyderiai, kurie atsisako dalyvauti taikos derybose, kol Afganistane bus dislokuojamos užsienio pajėgos, antradienį paskelbė pranešimą, smerkiantį džirgą.

"Įsiveržusios užsienio pajėgos ir jų parankiniai naudoja šią patariamąją džirgą tik kaip propagandos triuką ir neteisingai ją vaizduoja kaip Afganistano žmonėms atstovaujantį organą", - pareiškė Talibanas.

Prieš prasidedant Loja Džirgai tarptautinis teroristų tinklas "al Qaeda" paskelbė, kad buvo nukautas jo trečias pagal rangą lyderis ir operacijų Afganistane vadas Mustafa Abu al Yazidas. Manoma, kad jis žuvo praeitą mėnesį per JAV bepiločio lėktuvo ataką Pakistane.

H.Karzai pagrindinis politinis oponentas Abdullah Abdullah, kuris su juo varžėsi pernai vykusiuose prezidento rinkimuose, sakė nedalyvausiantis šiame sambūryje, nes jo "darbotvarkė buvo nuspręsta už uždarų durų".

H.Karzai palaikančios Vakarų šalys, ypač Jungtinės Valstijos, gyrė sprendimą sušaukti džirgą, vadindamos ją svarbia Afganistano politinės brandos gaire.

Vakarų šalių visuomenės nusivylusios neslopstančiu karu Afganistane, per kurį žuvo jau beveik 1 800 užsieniečių karių, o jų vyriausybės pageidauja pamatyti pažangos ženklų prieš tarptautinę konferenciją, kuri turėtų įvykti Kabule liepos pabaigoje.

"Afganistano ir Vakarų šalių visuomenėms svarbu, kad kažkas vyksta", - sakė Europos Sąjungos ambasadorius prie Afganistano Vygaudas Ušackas.

Iki šių metų rugpjūčio Afganistane dislokuotų JAV ir NATO karių skaičius turėtų pasiekti 150 tūkstančių. Tokiu kontingento didinimu siekiama pažaboti Talibano stiprėjimą ir sustiprinti Kabulo vyriausybės autoritetą neramiose pietinėse Kandaharo ir Helmando provincijose.

JAV prezidentas Barack Obama išreiškė viltį, jog Afganistane dislokuotus karius bus galima pradėti palaipsniui išvesti jau kitų metų vidurio.

Išrinkus džirgos pirmininką ir du jo pavaduotojus, delegatai bus suskirstyti į 28 grupes, iš kurių kiekviena turės atstovą, pristatysiantį jų pasiūlymus bendrame forume.

Planuojama, kad Loja Džirga baigsis penktadienį ir kad bus paskelbta deklaracija, siūlanti galimus žingsnius taikos link, taip pat kokios šalys turėtų dalyvauti tame procese ir koks būtų jų vaidmuo.

Afganistano kaimynų, ypač Irano ir Pakistano, dalyvavimas laikomas gyvybiškai svarbiu, kad bet kokios taikos derybos būtų sėkmingos.

Tuo tarpu eiliniai Afganistano žmonės neturi vieningos nuomonės, kuo baigsis šis sambūris.

"Ši džirga neatstovauja visai šaliai, nes joje dalyvauja tik atrinkti žmonės", - sakė Mohammadas Asifas Shinwary, gyvenantis Nangarharo provincijos sostinėje Džalal Abade.

Tačiau Nangaharo delegatas Sayedas Azizas Zaheeras pabrėžė, jog šis sambūris yra "žingsnis teisinga kryptimi".

"Dabar vyriausybei laikas susėsti prie derybų stalo su ginkluotąja opozicija ir visais oponentais", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.