aA
Dviejų pasamdytų advokatų argumentai nepadėjo Kauno nusikalstamo pasaulio garsenybei Henrikui Daktarui, pravarde Hena, - trečiadienį Vilniaus apygardos teismas nusprendė dar trims mėnesiams pratęsti Henai kardomąją priemonę. Apie laisvę nusikaltėlių šulas dabar gali tik pasvajoti – pasak teismo, jis įtariamas labai sunkiais nužudymais, ilgą laiką buvo pasislėpęs, todėl paleistas į laisvę galėtų vėl dingti iš pareigūnų akiračio.
Henrikas Daktaras
Henrikas Daktaras
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Vilniaus apygardos teismo teisėjos Alvyros Onos Kvaraciejūtės paskelbtą nutartį H. Daktaras ir jam atstovaujantys advokatai dar galės apskųsti apeliacine tvarka.

Iki rugsėjo 5-osios suėmimo terminą H. Daktarui pratęsęs teismas pažymėjo, kad suimtajam pareikšti įtarimai dėl labai sunkių nusikaltimų, todėl paleistas į laisvę jis gali bėgti (slėptis) nuo ikiteisminio tyrimo pareigūnų, prokuroro ar teismo, trukdyti procesui ir daryti naujus nusikaltimus. Juoba kad jam gresia labai griežta įkalinimo bausmė.

Pasak teismo, baudžiamojoje byloje tyrimas vyksta pakankamai intensyviai ir nėra vilkinamas – per pastaruosius mėnesius buvo atlikta nemažai procesinių veiksmų, bendradarbiauta su kolegomis iš JAV, D. Britanijos bei Baltarusijos. Be to, įtariamajam buvo pateikti papildyti įtarimai, o byla yra sudėtinga ir didelės apimties, ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl kelių dešimčių nusikalstamų veikų, kurios buvo įvykdytos 1993-2001 metais.

Teismas taip pat atkreipė dėmesį, kad H. Daktaras buvo sulaikytas Bulgarijoje, kur gyveno apsimetęs kitu asmeniu.

Tuo tarpu antradienį H. Daktaras teisme aiškino, kad jam įtarimai pareikšti dėl nusikalstamų veikų, kurios buvo padarytos jam atliekant bausmę įkalinimo įstaigoje. Pasak įtariamojo, prieš jį parodymus duoda net keturi nusikaltėliai, kurie dalyvavo žmonių žudymuose.

„Jie visi kartu plėšė, žudė, tačiau dabar vaikšto laisvėje, sėdi namuose“, – teisme kalbėjo Hena, kuris įtariamas ir prieštaringai vertinamo verslininko Sigito Čiapo nužudymo organizavimu.

Prieš 9 mėnesius iš saulėtosios Bulgarijos į Lietuvą parskraidintas ir Lukiškėse laikomas H. Daktaras teisme pareiškė, kad už grotų esą yra tik dėl savo pavardės.

„Aš turiu sėdėti tik todėl, kad esu Daktaras, - sakė įtariamasis. – Jeigu būčiau koks Petraitis ar Jonaitis, niekam nebūčiau įdomus ir vaikščiočiau laisvėje“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.