aA
Nelaimingas atsitikimas darbe šiemet nusinešė jau antro jauno vyro gyvybę. Pirmadienį Panevėžio apskrities ligoninėje mirė 43 metų bendrovės „Ineta ir draugai“ darbuotojas . Vyras į ligoninę iš darbo vietos dėl galvos traumos buvo pristatytas gegužės 20 dieną.
Po traumos darbe išgyveno tik 10 dienų
© Corbis

Pirminiais duomenimis, jis nukrito nuo laiptų ir susitrenkė galvą.

Ligoninėje vyras buvo operuotas, jam nuo smegenų pašalintas kraujo krešulys. Operacija pavyko, ligonis atsigavo ir sveiko. Kai nebebuvo pavojaus gyvybei, jis iš reanimacijos buvo perkeltas į kitą skyrių.

Praėjusią savaitę ligoninėje su vyru bendravo Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyriaus inspektoriai.

Tačiau pirmadienį jis staiga mirė. Jo mirties priežastys vakar dar nebuvo žinomos. Nelaimingą atsitikimą minkštuosius baldus gaminančioje bendrovėje tirianti Panevėžio darbo inspekcijos vyriausioji inspektorė Sniegina Povilonienė sakė laukianti teismo medicinos ekspertų išvadų.

Ji taip pat negalėjo išsamiau pakomentuoti, kokiomis aplinkybėmis darbininkas susižalojo. Inspektorė aiškino, kad šiuo metu vyksta tyrimas.

Šiais metais tai jau antras atvejis, kai darbe per nelaimingą atsitikimą žūva žmogus. Sausio 3 dieną bendrovėje „Krekenava“ žuvo 19 metų darbininkas. Jis įkrito į grūdų saugyklą ir užduso.

Žūčių darbe mažiau

Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, Lietuvos įmonėse šių metų sausio – gegužės mėnesiais įvyko 13 mirtinų ir 38 sunkūs nelaimingi atsitikimai darbe. Palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu, kai buvo registruota 18 mirtinų nelaimingų atsitikimų, žūčių darbe sumažėjo beveik 28 procentais.
Pusė mirtinų nelaimingų atsitikimu darbe įvyko kertant mišką, dirbant su savaeigiais krautuvais, esant elektros srovės pavojui, dirbant grūdų sandėliavimo talpykloje.

Darbo inspekcijos specialistų teigimu, dažniausia mirčių priežastis – netinkamas darbų organizavimas ir vykdymas.

Daugiau kaip pusė – 57 procentai visų žuvusiųjų dirbo mažose įmonėse, nemaža dalis jų – trumpą laiką.

Darbo inspektoriai daro išvadą, kad darbuotojai nepakankamai mokomi, instruktuojami, ne visada tinkamai vertinama rizika jų darbo vietose.

Valstybinė darbo inspekcija pagal gaunamų skundų ir paklausimų skaičių stebi naują tendenciją –mažėja skundų dėl darbo užmokesčio mokėjimo, darbo sutarties vykdymo pažeidimų, tačiau daugėja besiskundžiančiųjų dėl darbo ir poilsio laiko režimo pažeidimų, pertraukų, atostogų suteikimo.

Daugiau gaunama darbuotojų skundų dėl darbdavio psichologinės prievartos.

„Sekundė“