aA
Jei mokinys 12 metų sistemingai mokėsi, jis be korepetitorių pagalbos yra pajėgus išlaikyti bet kurį brandos egzaminą, įsitikinęs Nacionalinio egzaminų centro (NEC) vadovas Saulius Zybartas. Trečiadienį DELFI konferencijoje dalyvavęs NEC direktorius sulaukė ne tik klausimų, bet ir vertingos informacijos apie galimą egzaminų vykdytojų aplaidumą per lietuvių kalbos brandos egzaminą, kai jie pro pirštus žiūrėjus į nusirašinėjančius abiturientus.
Saulius Zybartas
Saulius Zybartas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Daugiausia skaitytojų domėjosi egzaminų rezultatais ir apeliacijomis: kodėl taip ilgai užtrunka valstybinių egzaminų užduočių vertinimas, kodėl pateikus prašymą peržiūrėti darbą jo neduodama parsinešti į namus, kodėl abiturientai negali pasižiūrėti, kaip vertinami jų darbai, kaip ginčyti egzamino rezultatus ir pan.

Pasak S. Zybarto, pagal egzaminų organizavimo tvarką darbai privalo būti saugomi tam tikrą laiką egzaminų centre, todėl jie ir negrąžinami. Jeigu žmogus abejoja vertinimu, apeliaciją galima perduoti mokyklos vadovui per tris dienas nuo egzamino rezultatų paskelbimo. Be to, pasibaigus brandos egzaminų sesijai, abiturientai gali rašyti prašymą, kad jiems būtų galima susipažinti su darbu ar gauti lietuvių kalbos teksto rašymo dalies kopiją.

Paklaustas, kodėl vaikams tenka taip ilgai laukti, kad būtų ištaisyti jų valstybinių brandos egzaminų darbai, NEC vadovas atkreipė dėmesį, jog šis procesas sudėtingas.

„Jeigu sudėsime visų egzaminų vertinimus, pamatysime, kad mums reikia atlikti daugiau nei pusę milijono vertinimų. Tai atlieka kiek daugiau nei 1 500 vertintojų, lietuvių kalbą vertins per 750 vertintojų. Prieš pradedant vertinimą, visi vertintojai yra apmokomi, kaip traktuoti klaidas. Darbą vertina mažiausiai du vertintojai. Nesutapus pirmiems dviem vertinimams, darbą vertina trečias vertintojas, kuris ir priima galutinį sprendimą“, - procesą aiškino konferencijos svečias.

Vertintojai tikrina tik švarraštį

Pasak jo, ateityje šį procesą palengvins naujai diegiamos technologijos. Planuojama darbus skenuoti, talpinti į saugyklas ir pagreitinti jų vertinimą. „Be to moksleiviai galės pamatyti savo darbus“, - žadėjo S. Zybartas.

Pirmadienį laikiusieji lietuvių kalbos brandos egzaminą NEC vadovo klausė, ar ne per sunkios buvo užduotys, kaip bus vertinamas ne iki galo baigtas darbas, pagaliau, ar teisinga vertinti teksto interpretaciją, kuri yra asmeniška žmogaus minčių raiška, į kurią kiekvienas turi teisę.

Atsakydamas į antrą šios grupės klausimą, S. Zybartas pabrėžė, jog už nebaigtą darbą bus mažinamas bendras taškų skaičius ir atkreipė dėmesį, jog vertintojai tikrina tik švarraštį. Klausimą apie interpretacijos vertinimą konferencijos svečias pavadino konceptualiu, kurį turėtų aptarti platesnis specialistų ratas.

S. Zybarto nuomone, per brandos egzaminus abiturientai turėtų pademonstruoti ne tik žinias, gebėjimą susitelkti, bet ir pilietinę brandą. „Tad linkėčiau egzaminus laikytis sąžiningai, atsakingai ir gauti geriausius sunkiu darbu pelnytus įvertinimus“, - teigė NEC vadovas.

Matematikos srities mokslo darbą apsigynęs S. Zybartas prisipažino ir pats išbandęs jėgas brandos egzaminuose - laikė kelis bandomuosius ir, jo žodžiais, rezultatais nenusivylė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.