aA
Prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė sako, kad ginant vaiko teises būtina laikytis rimties ir veikti civilizuotai.
Prezidentės patarėja: ginant vaiko teises būtina laikytis rimties ir veikti civilizuotai
Solveiga Cirtautienė
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Taip šalies vadovės patarėja įvertino situaciją, kai netoli Kauno esančioje Garliavoje, prie Drąsiaus Kedžio sesers, globojančios jo dukterį, namų susirinkusi minia trukdė vykdyti teismo sprendimus dėl mažametės mergaitės pasimatymų su motina.

S.Cirtautienė antradienį interviu Žinių radijui sakė, jog tokioje situacijoje svarbiausia - vaiko interesai, kuriuos apginti turi būti dedamos "visos įmanomos pastangos".

"Kai klausimas susijęs su vaiko teisių gynimu, aštri ir emocinga visuomenės reakcija visiškai suprantama. Kita vertus, kai viršijamos teisinės priemonės, rizikuojama viršyti ir tam tikras žmogiškumo ribas bei pamiršti tai, dėl ko kovojama - dėl vaiko interesų", - sakė ji.

"Tokiose situacijose būtina laikytis rimties ir tvarkos bei veikti civilizuotai. Tai tuo pačiu reiškia, kad visos institucijos privalo daryti viską, kad vaiko teisės garantuotai būtų apgintos", - pridūrė prezidentės patarėja.

Anot jos, visos institucijos turi veikti "ypač atsakingai, profesionaliai, operatyviai ir kvalifikuotai" tam, kad "būtų įmanoma pasiekti teisingiausią - ne formaliąja, o turiningąja prasme - teisingumą, žmogišką teisingumą, ir būtų garantuotai užtikrintas psichologinis ir fizinis vaiko saugumas".

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė pirmadienį sakė, kad D.Kedžio dukters teises pažeidžia tiek Garliavoje susirinkusi minia, trukdžiusi jai susitikti su mama Laimute Stankūnaite, tiek mergaitės seneliai. Kontrolierė tikina, kad laikinoji mergaitės globėja privalo užtikrinti mergaitės saugumą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.