aA
Rusijos vyriausiasis karinis prokuroras Sergejus Fridinskis nemato pagrindo atnaujinti baudžiamosios bylos dėl SSRS NKVD įvykdyto 1940 metais Lenkijos belaisvių sušaudymo tyrimą. "Įstatymo požiūriu nėra galimybės dėl pasibaigusio senaties termino", - sakė S.Fridinskis žurnalistams Maskvoje pirmadienį, atsakydamas į "Interfax" klausimą.
Katynės bylos tyrimas negali būti atnaujintas
© Scanpix

"Terminas pasibaigė, ir tyrimas negali būti atnaujintas", - pareiškė jis.

Rusijos teisių gynimo draugija "Memorial" gegužės 26 dieną kreipėsi į Rusijos prezidentą Dmitrijų Medvedevą, prašydama pavesti Rusijos generalinei prokuratūrai patikrinti 2004 metais Vyriausiosios karinės prokuratūros (VKP) nutrauktos baudžiamosios bylos dėl nusikaltimo Katynėje tyrimo kokybę ir išnagrinėti galimybę atnaujinti tyrimą.

Rusijos draugijos "Memorial" nuomone, terminas "Katynės nusikaltimas" yra apibendrinantis, kuris reiškia, kad buvo sušaudyti 1940 metais nuo balandžio iki gegužės beveik 22 tūkst. Lenkijos piliečių, įvairiuose SSRS NKVD lageriuose ir kalėjimuose.

Kreipimosi autoriai paragino patikrinti tyrimą, kurį atliko VKP dėl visų nukentėjusiųjų tapatybės, nusikaltimų dalyvių nustatymo ir adekvataus jų veikų juridinio įvertinimo.

Remiantis patikrinimo rezultatais, pilietinių teisių gynimo aktyvistai siūlo išnagrinėti klausimą "dėl galimo minėtos baudžiamosios bylos tyrimo atnaujinimo".

Teisių gynėjai pareiškė neseniai gavę laišką iš VKP, datuotą 2010 metų balandžio 9 dieną, kuriame sakoma, jog Katynės byloje nėra "medžiagos, patvirtinančios, kad buvo naudojamos valstybinės prievartos priemonės" prieš belaisvius lenkus.

Šis (VKP) teigimas prieštarauja visam oficialios medžiagos kompleksui. Jame yra SSRS archyvų dokumentų, apie kuriuos sužinota dešimtojo dešimtmečio pradžioje, tarp jų SSRS NKVD sudarytų 1940 metais karo belaisvių sąrašų. Daugelis šių belaisvių buvo atpažinti 1943 ir 1991 metais atliekant ekshumaciją laidojimo vietose Katynės miške, prie Mednojės kaimo netoli Tverės ir Charkovo pakraštyje", - pažymima "Memorial" kreipimesi.

Teisių gynėjai ragina Rusiją išslaptinti visus baudžiamosios bylos, kurią vedė Vyriausioji karinė prokuratūra, dėl Katynės nusikaltimo tomus ir primygtinai reikalauja, kad būtų reabilituoti Lenkijos kariai, kuriuos sušaudė NKVD.

"Memorial" yra didžiausia nevyriausybinė organizacija posovietinėje erdvėje, kuri rūpinasi J.Stalino represijų aukų reabilitavimu.

BNS