aA
Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis prieš pat žūtį balandžio 10 dieną specialiame ekrane galėjo tiesiogiai stebėti, kaip jį skraidinęs laineris Tu-154 Rusijoje netoli Smolensko prarado aukštį ir sparnu užkabino medį, rašo lenkų bulvarinis dienraštis "Fakt".
Lenkijos prezidentas galėjo tiesiogiai stebėti savo lėktuvo kritimą
© Reuters/Scanpix

Laikraštis gavo informacijos, kad prezidento lėktuvo priekyje buvo televizijos kamera, kuri prieš tupiant transliavo vaizdą į ekraną, įrengtą asmeniniame L.Kaczynskio salone.

"Fakt" rašo, kad L.Kaczynskis iš lakūnų žinojo, jog netoli Smolensko esančio karinio oro uosto apylinkėse tvyro tirštas rūkas ir kad nusileidimas bus sudėtingas. Šalies vadovas tikriausiai buvo įsijungęs ekraną, kad galėtų stebėti padėtį oro uoste.

Pilotų kabinoje buvo įmontuota vaizdo kamera, kuri lakūnų matomą vaizdą galėjo transliuoti į dviejuose VIP salonuose įrengtus ekranus, dienraščiui patvirtino Lenkijos specialaus oro transporto 36-ojo pulko vadas Ryszardas Raczynskis.

Šio pulko lakūnai, pilotavę vyriausybinius lainerius, dienraščiui neoficialiai sakė, jog tokie ekranai būdavo dažnai įjungiami, kad keleiviai galėtų stebėti nusileidimą.

Jeigu tie ekranai buvo įjungti, dviejų salonų keleiviai tikriausiai stebėjo, kas vyksta lėktuvo išorėje likus kelioms akimirkoms iki katastrofos.

Tačiau neįmanoma nustatyti, ar taip buvo iš tikrųjų, nes lainerio juodosios dėžės šios vaizdo kameros rodomų vaizdų neregistravo, rašo "Fakt".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.