aA
Pirmadienį Prezidentūroje surengtas Valstybės gynimo tarybos (VGT), kuriai priklauso šalies, krašto apsaugos ir kariuomenės vadovai, posėdis buvo apgaubtas ypatingo slaptumo skraiste. Nors paprastai žurnalistams leidžiama įamžinti VGT posėdžio pradžią ir po to pateikiami komentarai apie svarstytus klausimus, šį kartą nebuvo net to. Viešai nebuvo paskelbti net posėdyje dalyvavę asmenys.
Slaptus posėdžius Prezidentūra verčia dar slaptesniais
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Šiandien įvyko eilinis, planuotas VGT posėdis, vadovaujamas prezidentės Dalios Grybauskaitės. Posėdis buvo uždaras, todėl platesnių komentarų mes neturime. Nagrinėti nacionalinio saugumo, NATO strateginės koncepcijos rengimo klausimai ir kai kurios kitos su saugumu susijusios aktualijos“, - po posėdžio sakė šalies vadovės atstovas spaudai Linas Balsys.

Anot jo, tai buvo „eilinis posėdis, nesusijęs su jokia ekstremalia situacija ar atsiradusiu pavojumi šaliai“. Tai buvo jau antras VGT posėdis nuo D. Grybauskaitės kadencijos pradžios. „Normalu ir natūralu, kad įvairūs su nacionaliniu saugumu susiję klausimai sprendžiami VGT formate, nes tai yra pats tinkamiausias būdas aptarti juos valstybės lygiu“, - pažymėjo Prezidentūros atstovas.

VGT posėdžiai visuomet vyksta už uždarų durų, tačiau paprastai televizijų operatoriams ir fotografams leidžiama įamžinti susirinkusius pareigūnus. Šį kartą jie negalėjo to padaryti, pasiteisinus, kad posėdis yra uždaras. Dėl to paties motyvo nekomentuoti ir svarstyti klausimai. „Negaliu komentuoti nei dalyvių, nei temų. (...) Nesu informuotas apie jokius kitus svečius“, - žurnalistams sakė L. Balsys.

VGT koordinuoja svarbiausius šalies saugumo užtikrinimo ir gynimo klausimus. Jai priklauso prezidentė, Seimo pirmininkė, premjeras, krašto apsaugos ministrė ir kariuomenės vadas. Valstybės vadovas gali į posėdį pakviesti ministrus, valstybės institucijų vadovus, jų atstovus ar kitus asmenis.

Įsibėgėjus pirmadienio posėdžiui Prezidentūroje pasirodė finansų ministrė Ingrida Šimonytė, tačiau L. Balsys patikino, kad jos apsilankymas yra eilinis ir darbinis, nesusijęs su VGT svarstomais klausimais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.